Fejekben a világ - Kocsis András Sándor kiállítása a Központi Könyvtárban

Néhány a kiállításon látható szobrok közülFotó: FSZEK
 

Fejekben a világ

Kocsis András Sándor kiállítása a Központi Könyvtárban

Kocsis András Sándor szobrászművész Fejekben a világ című tárlatának megnyitójára Központi Könyvtárunk átriumában 2021. augusztus 17-én került sor. 
A kiállítást Bereczky Lóránd művészettörténész nyitotta meg. 
Közreműködött Galkó Balázs színművész. 
Köszöntőt mondott Dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.


A kiállítás megtekinthető: a könyvtár nyitvatartási idejében 2021. szeptember 30-ig.
Helyszín: VIII. Szabó Ervin tér 1. (bejárat a Reviczky utca felől)

 

Szoborfotók a kiállításról

Fotó: FSZEK

Kocsis András Sándor ajánló gondolatai:

Az írókról, művészekről, tudósokról készült bronzportrékhoz személyes viszony fűz. Felejthetetlen élmény, hogy Heller Ágnestől Varga Imréig még ott ültek nálam, és mintázás közben hallhattam fantasztikus történeteiket.
Az egyik legnagyobb megtiszteltetés az volt, hogy megcsinálhattam Varga Imre portréját. Addig ő senkinek nem ült. Izgatottan vártam az alkalmat, hogy elkezdhessem a munkát. Megérkezett a szálfa termetű, kiemelkedő képességű ember, és csak annyit mondott: „Kezdjük!” A portré alapjait fotók alapján már felraktam, és félve fordultam hozzá: „Imre, Te mint a magyar szobrászat egyik legnagyobb alakja, mit tanácsolsz, merre menjek?” Felállt, és megfogta a nyers agyag homlokot: „András, Te megérezted a homlokot, ezentúl senkit se kérdezz, mert mindenki el akarna vinni más irányba. Ha magadtól eljutottál idáig, menj csak a saját utadon.” Leült, rám nézett, és csak annyit mondott: „Csinálj!”
Számomra a szobrászkodás a pihenést, a kikapcsolódást jelenti. Gyönyörűséges órák, amelyek feledtetik zaklatott világunk külső hatásait. Bízom benne, hogy ki-ki megtalálja a portrék között a számára fontos személyiséget. Nekem ők egytől-egyig mind azok. 

 

 
 
Fotó: FSZEK