Ezt a cikket 2023. 11. 30 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

REJTŐzködő irodalom - Kiállítás és játékos nyomozás

Piszkos Fred karakterének képregény rajza


Szeretettel várunk minden érdeklődőt a "REJTŐzködő irodalom" című vándorkiállításunkra a Sétáló utcai Könyvtárban! Eseményünkkel a 80 éve elhunyt Rejtő Jenőre emlékezünk, aki a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője volt.
A program élmény és játék egyben. A résztvevők kalandos rejtvények között kutathatják a rejtői regényvilág szövevényeit, szerzőjük alakját, és a képregény-adaptációk 60-70-es évekbeli és felújított variánsait.

„Van egy igazi nevem, és van egy álnevem. Egyiket sem tudom pontosan.” „Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery, Rejtő Jenő. Négy név: egy igazi és három ál. Igazából egyikről sem tudunk túl sokat. Ki lapulhat e nevek mögött? Milyen ember, író alkotott két évtized alatt közel félszáz regényt, akire ráaggattuk a magyar ponyvairodalom legnagyobb alakjának címkéjét?”
Az interaktív kiállítás Rejtő egyik életrajzi momentumát alakítja legendává. A történet szerint a szerző 1931-ben nyomtalanul eltűnt. A korabeli sajtó újságcikkekben tette közzé az eseményt, és rendszeresen közvetített a rendőri detektívmunka tényállásáról.
Rejtő mindenütt ott van, mégsem található sehol. Na jó, majdnem sehol. A debreceni Déri Múzeum REJTŐzködő irodalom című vándorkiállítása ugyanis úgy mutatja be a légiós-és matrózponyvák, valamint a rekeszizom-szaggató poénok koronázatlan királyát, hogy azon maguknak a látogatóknak kell megtalálniuk az írót. A nyomozás során a szó szoros értelmében Rejtő nyomában haladhatnak, miközben a szerzőhöz hasonlóan legendává vált, Korcsmáros Pál által képregényfiguraként is megjelenített Rejtő-hősök – Fülig Jimmy, Vanek úr, Csülök és Piszkos Fred – nyújtanak támpontokat a kereséshez.

„Aki engem nagyon keres, azzal előfordulhat, hogy megtalál véletlenül.”
A nyomozást egy állítólagos pletyka indítja el, miszerint a szerzőt eltűnését követően Csepelen látták, majd Fülig Jimmy szerkesztőségbe küldött levele adja az első nyomot. A látogatók nyomozónak állva, különböző feladványok megoldásával bukkanhatnak Rejtő Jenő nyomára, melyhez a kiállításon látható standyk (Rejtő-hősöket ábrázoló életnagyságú álló kartonfigurák), fotók, képregényoldalak, az író hagyatékának tárgyai, Rejtő-kötetek és egyéb relikviák nyújtanak segítséget. Keresgélés közben észrevétlenül is megelevenedik körülöttünk a múlt század Budapestjének világa, és ha minden jól megy, végezetül még Rejtő Jenő is előkerül rejtekhelyéről. A cikk forrása megtekinthető ide kattintva.

A Kiállítás anyagát és a hozzá kapcsolódó játékot a Déri Múzeum Debreceni Irodalom Háza biztosítja könyvtárunk részére.
A rendezvény és a hozzá kapcsolódó nyomozós játék ingyenes!
A kiállításmegnyitó része az Otthon a könyvtárban - Családi napnak, mely a Budapest Könyvfőváros 2023 programsorozathoz kapcsolódik.

A kiállítás megtekinthető:
2023. október 4-től november 30-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.
Csoportos bejelentkezés: 06-1/276-35-12
E-mail: fszek2101@fszek.hu

logologologologo