Ezt a cikket 2023. 04. 30 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldebb Hegyvidékért

Völgyi Márton plakátterve

Te mit tehetsz a klímaváltozás kapcsán?

Kiállítás a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében az Ugocsa utcai Könyvtárban .

A közelgő zöld világnapok (Víz Világnapja, Föld órája, A Föld Napja) alkalmából szeretnénk ezzel a plakátkiálítással felhívni a könyvtárba látogatók figyelmét a környezettudatosabb életre.

A Budai Rajziskolai – Alapfokú Művészeti Intézmény és Szakgimnázium művészeti grafikus szakmai oktatásban résztvevő nappali tagozatos, valamint esti tagozatos diákjai és a művészeti grafikus felnőttképzéses diákjai egy különleges feladatot kaptak a pedagógusoktól a Hegyvidéki Zöld Iroda támogatásával 2021 őszi félév kezdetén.

Klímaváltozás témakörben nehéz merőben újat mondani. A Budai Rajziskola művészeti grafikus diákjai arra tettek kísérletet, hogy az óriási témát befogadhatóvá, személyessé tegyék és lehetőleg egy vizuális csavarral láttassák, kiválasztva a klímaváltozás ezernyi aspektusa közül néhányat.  A plakátok sokféle irányba indultak tartalmi és formai megoldások szempontjából egyaránt. Digitális illusztrációs technikák mellett, a diákok a talált tárgyak kompozíciójával, tipográfiai megoldásokkal és kézi rajzzal, manuális technikákkal is kísérleteztek. A plakátok sűrű vizuális műfajában a cél sokkal inkább az emlékeztetés, figyelemfelkeltés, mint a tájékoztatás. 

Bátorítunk mindenkit, hogy az itt szereplő ötletek, gondolatok, érzések beszélgetést tárgyát képezzék, és legfőképp tegyék fel a kérdést maguknak:

Mit tehetek a klímaváltozás hatásinak mérséklése érdekében?

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2023. április 30-ig.

Plakát: Völgyi Márton