Testi-lelki egyensúly

Egészséges életmód előadássorozat indul az Ugocsa utcai Könyvtárban az Észak-budai Szent János Centrumkórház és Egészségfejlesztési Irodával közös szervezésben.

A Testi-lelki egyensúly előadássorozatunkkal igyekszünk olyan témákat felölelni, amik mind az olvasók, mind pedig a hegyvidéki lakosok érdeklődésének megfelelnek. Célunk a lelki és a testi egészséggel kapcsolatos ismeretek átadása, könnyed, közérthető formában.

Az adott témában könyveket is ajánlunk, amin elolvasásával a résztvevők tovább tudják mélyíteni az ismereteiket.  

Az előadásokat egészségfejlesztő, dietetikus, táplálkozástudományi és pszichológus szakemberek tartják. Az előadások 50 perces időtartamúak lesznek, melynek végén 10 perc kérdezési lehetőséget is biztosítunk a hallgatóságnak.

A foglalkozások 2024. februárjától 4 alkalommal kerülnek megrendezésre minden hónapban 1-1 alkalommal csütörtökönként 17 órától.

2024. február 22. 17:00-18:00 - Mozgásra születtél – A mozgás fontossága és a gerinc védelme

A fizikai aktivitás egészségünk egyik záloga. Miért fontos az, hogy a lehetőségeinkhez képest minél többet mozogjunk? Milyen mozgásformákat javasolt rendszeresen végezni? Melyek azok a leggyakoribb okok, amik derékfájáshoz vezethetnek? Hogyan előzzük meg a mozgásszervi problémák kialakulását? Többek között ezeket a kérdéseket boncolgatjuk a Testi-lelki egyensúly előadássorozatunk első alkalmával. Az előadást Balogh Borbála egészségfejlesztő, csoportos edző, preventív gerinctréner tartja.

2024. március 28. 17:00-18:00 - Hogy beszélsz velem? - Asszertív kommunikáció a hétköznapokban plakát

Mik a jellegzetességeik, és hogyan ismerhetők fel az agresszív, passzív, manipulatív és asszertív kommunikációs stílusok? Az előadáson hétköznapi példákon keresztül ismerkedünk meg a konfliktusokban, nehéz társas helyzetekben tetten érhető kommunikációs hibákkal, de szó fog esni olyan gyakorlati stratégiákról is, amelyekkel javíthatunk a konfliktusaink kezelésén, igényeink megfelelő kifejezésén.

Előadó: Meixner Júlia, pszichológus

2024. április 25. 17:00-18:00 - Eligazítás a diéták útvesztőjében

A divat diéták reklámjai mindenhol megtalálnak minket, szeretnénk megmutatni, hogy tudjuk észrevenni, ha ilyen diétával állunk szemben. Ezeknek a hátrányaira és a veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, hogy miért nem érdeme követni ezeket, még ha gyors eredményt is ígérnek. Mindezek mellett az előadás felvilágosítást is ad a helyes, egészséges étrend alappilléreiről.

Előadó: Tóth-Varga Csilla, Egészségfejlesztő, dietetikus

2024. május 30. 17:00-18:00 -  Önismeret, pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia 

Napjainkban a mentális egészség megőrzése céljából vagy mentális megbetegedés esetén keresett pszichológiai módszerek és szolgáltatások számtalan formáját tudják az emberek igénybe venni. Azonban laikusok számára sokszor nehéz kiigazodni ezen a piacon. Az előadásban bemutatjuk a pszichológiai jóllétet támogató/gyógyító ellátási helyszíneket, szolgáltatási típusokat (állami és magán szektorban) és a bizonyítékokon alapuló hatékony módszereket, azok számára, akik tájékozódni szeretnének hova, milyen problémákkal lehet fordulni. 

Előadó: Devecsery Ágnes, pszichológus

Helyszín: FSZEK Ugocsa utcai Könyvtár, 1126 Budapest, Ugocsa utca 10.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a fszek1201@fszek.hu e-mail címen lehet, a résztvevők létszámának megadásával. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a programon, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
 
A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Plakát: efiiroda