Filmvetítés a Kelenföldi Könyvtárban

az előadás plakátja

A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film vetítése 2024. április 29-én, hétfőn 17:30-kor a Kelenföldi Könyvtárban.
 
Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…
 
Karinthy Frigyes - Fekete Ernő
Böhm Aranka - Jordán Adél
Boga - Fekete Réka Thália
Rendező: Szirtes Tamás
 
Helyszín:
FSZEK Kelenföldi Könyvtár
1119 Budapest, Etele út 55.
 
Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.
Bővebb információ: www.madachszinhaz.hu/szinpadon
 
Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük, hogy a fszek1105@fszek.hu emailen vagy a (1) 371-2788-as vagy (1) 666-1048/1105 telefonszámon jelezzék részvételi szándékukat.

A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.

A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Plakát: FSZEK
Fotó: Jardek Szabina, Madách Színház