Volt egyszer egy Kőbánya mozi

Talán ma már kevesen tudják, hogy a második világháború utáni első újonnan épített pesti mozi Kőbányán volt. Az 1950-es évek városrendezési tervein belül a kerület városközpontját is átalakították, lakótelepeket húztak fel, fejlesztették a közlekedést. Szükségessé vált különböző kulturális intézmények létrehozása is, amelyek kiszolgálják a kerület lakóit. A mozi építésére kiírt pályázatot a lakótelepek építésében is részt vevő BUVÁTI (Budapesti Városépítési Tervező Iroda) nyerte el.

A Molnár Péter és Mühlbacher István építészek által tervezett mozi végül 1964. augusztus 19-én este, Gertler Viktor filmvígjátékával, az Özvegy menyasszonyok premierjével nyitott meg. Ez a modern, szürke üveggel borított mozi 800 fő befogadására volt képes, és premier-, azaz bemutatómoziként funkcionált. A Kőbánya volt az egyik premiermozi, ahol a 1960-as évek nagy filmsikereit bemutatták, többek közt A kőszívű ember fiait, az Egy magyar nábobot, a Kárpáthy Zoltánt vagy az Egri csillagokat.

Rézkarc a Kőbánya Moziról
Kép forrása: Ungváry Jenő: A régi és az új Kőbánya, 39. oldal, rézkarc

Húsz évvel később a televízió szélesebb körű elterjedése miatt egyre kevesebben jártak már moziba, és a rendszerváltás átalakulásainak előszele is érezhetővé vált a moziszakmában. 1987-ben megszűnt a MOKÉP, az egykori Mozgókép-forgalmazási Vállalat forgalmazási monopóliuma és új forgalmazó vállalatok alakultak. A FŐMO, a fővárosi mozik üzemeltetéséért felelős vállalat átalakult Budapest Filmmé, a veszteségek miatt pedig a mozikat elkezdték bérbe adni az újonnan alakult forgalmazó vállalatoknak.

A Kőbánya mozit 1990 nyarán az amerikai érdekeltségű Intercom vette bérbe. A nézőszám azonban így is csökkent, 1993-ban 1990-hez képest 48 százalékkal esett vissza. Az Intercom 1998 októberében visszaadta a bérletet a Budapest Filmnek, még fél évig egy új bérlő üzemeltette a mozit, de változást nem tudott elérni. 1999 áprilisában végleg bezárt a Kőbánya mozi. Az épület évekig állt üresen, míg 2005-ben átépítették, 2006 elején pedig az azóta is itt üzemelő ATV csatorna költözött az épületbe.

Fotó a Kőbánya Moziról
Kép forrása: Kőbányai utcák, utak, terek, parkok, 1985

 

A cikket készítette: Miklósvári Blanka

Forrás: Urbán Mária: A Kőbánya mozi – élt 35 évet. In: Budapesti Negyed 31. (2001. tavasz)

Elérhető: hungaricana.hu