Ezt a cikket 2023. 02. 23 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A budapesti Brazil Nagykövetség és a Szentantali Múzem kiállítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Metszet a szentantali Koháry-Coburg kastélyról

A Rejtett rézkarcok című kiállítás az 18. században Augsburgban készült metszetek másolatait mutatja be. A metszetek 1719 (Berlin) és 1765 (Jeruzsálem) között készültek, és a kor több nagyvárosának látképét (veduta) jelenítik meg. Az alkotások többségét Friedrich Bernhard Werner készítette, aki hadimérnökként és térképészként dolgozott.

Ez a történelmi és építészeti kincs véletlenül került elő az 1960-as években, a Koháry-Coburg kastély (Szentantal) felújítása során a Családi Galéria néven ismert terem egy rejtett falrészében. Házassága révén két brazil hercegnő, Maria da Glória, I. Pedro császár lánya és Leopoldina, II. Pedro császár lánya, is tagja volt a Koháry-Coburg családnak.

A megtalált 123 metszetből mindössze 30-at restauráltak, amelyek reprodukciói megtekinthetők a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában (1088 Budapest, Reviczky u. 1.) 2023. január 26. és február 23. között, nyitvatartási időben.

Az eredeti rézkarcok a Koháry-Coburg kastélyban láthatók, amely a szentantali Vadászati és Halászati Múzeumnak (Szlovákia) ad otthont.

a FSZEK logója a Brazil Nagykövetség logójaa múzeum logója

Képek forrása: szentantali Vadászati és Halászati Múzeum