Ezt a cikket 2024. 01. 12 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ferenczi 150 Budapest

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Ferenczi Sándor Egyesület tisztelettel invitál mindenkit Ferenczi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett kiállításra

A Magyar Tudományos Akadémia korabeli fotója

A kiállítást 2023. december 1-én nyitotta meg dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Farkas Ferenc, a FSZEK Központi Könyvtárának igazgatója, Pléh Csaba, a CEU akadémikusa és Mészáros Judit pszichoanalitikus, a Ferenczi Sándor Egyesület elnöke.

Helyszín:
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átrium (1088 Budapest, Reviczky utca 1.)

A kiállítás 2024. január 12-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan a könyvtár Kisgalériájában vetítésre kerül a Ferenczi Sándorról készült Századfordító magyarok sorozat (2001) filmje.

A film 52 perces.

Vetítési időpontok: 2023. december 5., 7., 12., 14., valamint 2024. január 4., 9., 11.

Kezdés: 17 óra.

A Facebook esemény ezen a linken olvasható: https://fb.me/e/47ibiRJVX 

A kiállítás bemutatja, hogy a bécsi egyetemi évei után a századfordulón Budapesten letelepedett Ferenczi Sándor hogyan alakított ki párbeszédet a pszichoanalízis, az irodalom, a művészetek és a társadalomtudományok között, kapcsolódva a nyugatos írónemzedék ikonikus alakjaihoz, mint Ignotus, Karinthy, Márai, Kosztolányi, Krúdy, vagy a Nyolcak festőcsoportjához tartozó Berény Róberthez. Ferenczi a pszichoanalízis számára megragadta az orvosi területeken kívüli fórumokat, a Társadalomtudományok Szabadiskoláját, a Galilei-kört, a Nyugat folyóiratot. Mindezek hátterében a kiállításon megelevenednek a polgári Budapest egészségügyi viszonyai, valamint tudományos élete, Ferenczi munka- és lakóhelyei, a pszichoanalízisnek helyt adó intézmények, épületek, jelezve Budapest miként vált a pszichoanalízist a világon először befogadó, a kávéházi kultúrában is megjelenő fővárossá.

„Budapest válik most mozgalmunk központjává” írta Freud 1918-ban. Ehhez nem csupán a Ferenczi körül formálódott pszichoanalitikus közösség, a Budapesti Iskola szolgált biztosítékul, hanem a város korabeli atmoszféráját meghatározó avantgárd értelmiség is. A modernizálódó Magyarország fővárosa nyitott volt az új embernézetre". (Ignotus)

A kiállítás kurátora:
Mészáros Judit

Munkatársak: Takács Mónika, irodalomtörténész, Ferenczi Sándor Egyesület
Pálinkás Szilvia, művészettörténész, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény, fotótár
Grafikai tervezés, kivitelezés: Finger Moto Kft.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó/videófelvétel készül, melyet a Könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kérheti arcmása eltávolítását.

Plakát: FSZEK