Ezt a cikket 2022. 07. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biblioterápia a könyvtárban

A könyvtárban tartott biblioterápiás foglalkozások alapvető célja az önismeret-fejlesztés, valamint különböző kommunikációs és az egyéni életminőség javítását segítő, támogató képességek, készségek fejlesztése. A sorozat, mely 2010 januárjában indult, a műKINCSvadászat fantázianevet viseli. Az elnevezésben a hangsúly a KINCSen van: az irodalom gazdag tárházából választjuk a terápia alapjául, eszközéül szolgáló irodalmi műkincseket azzal a céllal, hogy a személyiségünkben rejlő egyedi, kis és nagy kincseket azok segítségével felszínre hozhassuk, megmutathassuk mindenkinek. Az általában egy órásra tervezett foglalkozásokat előre meghatározott időpontokban és helyszínen tartjuk, s rendszerint előre ismert a beszélgetés „ugródeszkájául” szolgáló irodalmi mű is. Mindezekről a könyvtár honlapján folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket. A foglalkozások csoportban zajlanak, melynek ideális létszáma 6-15 fő, az összetétel minden alkalommal változhat, változik (nyitott csoportról van szó). Mindig akadnak újonnan érkezők is a rendszeres látogatók közt. A foglalkozásokon a művek élményszintű feldolgozása zajlik: az egyén annyit mutat meg magából, amennyit szeretne, tud. A terapeuta által föltett kérdésekre nem kötelező válaszolni, viszont ha valaki mégis beengedi a többieket is a „személyes rezervátumába” s esetleg ő is betekint másokéba, akkor megérezheti a közös élmény különös erejét: a csoportban végzett munka ugyanis energiatöbblettel jár, melynek hatására a „feltépett sebek” gyorsabban gyógyulnak, a gócok intenzívebben semmisülnek meg és váratlan egyéni felismerések is születhetnek. A részvétel egyedüli feltétele (a könyvtári regisztráció mellett) a szív és a lélek nyitottsága. A biblioterápiában használt művek nem pusztán esztétikai értéket képviselnek, hanem magukban hordozzák azt a „tükröt” is, amelybe ha merünk, belenézhetünk és az ott látottakkal egyetérthetünk vagy vitába szállhatunk. A terápia hatásfoka azoktól függ, akik akkor és ott jelen vannak. A terapeuta kinyitogatja a műben lehetséges üzeneteket rejtő ajtókat, a csoporttag pedig „dönt”: bemegy-e a felkínált, nyitott ajtón, vagy csak bekukucskál. Ha bemegy, állja-e az ott vele szemben lévő tükör „tekintetét”, avagy sem. Azaz vállalja-e az önmagával való szembenézés következményeit vagy nem. Legtöbbször hat a mű, a beszélgetés észrevétlenül egyre fajsúlyosabb egyéni problémákat érinthet, fokozódhat a belső feszültség, majd oldódik. Lélekben erősebben, testben frissebben térünk vissza a hétköznapokba.

Gyakorlati tudnivalók:

  • A foglalkozások 17 órakor kezdődnek az Ötpacsirta szalonban.
  • A foglalkozáson való részvétel ingyenes, a részvételi szándékot kérjük, hogy legkésőbb a foglalkozást megelőző szerda 10 óráig szíveskedjen jelezni a biblioterapia@fszek.hu címen. 
  • A foglalkozásokat Sóron Ildikó könyvtáros, biblioterapeuta, a könyvtár munkatársa tartja.
  • A témával kapcsolatban szintén a biblioterapia@fszek.hu címen érdeklődhetnek.

A 2022 első félévre tervezett foglalkozások időpontjai s az arra az alkalomra választott irodalmi művek listája:

2022. január 13.
Nemes Nagy Ágnes: Mesterségemhez (vers)

2022. február 10.
Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek! (novella)

2022. március 10.
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél éneke (vers)

2022. április 07.
József Attila: Kopogtatás nélkül (vers)

2022. május 05.
Rabindranath Tagore: Te alkottál végtelennek (vers)

2022. június 02.
Az aranygyapjú (görög mitológiai történet)

2022. június 30.
Szabó Lőrinc: Csillagok utasa (vers)