Ezt a cikket 2023. 03. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brazil Könyvklub a Központi Könyvtárban

Csoportkép a Központi Könyvtárban tartott találkozóról
A Budapesti Brazil Könyvklub a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában rendezte meg legutóbbi találkozóit.

A felnőttek számára szervezett olvasóklub a klasszikus és kortárs brazil irodalmat kedvelők csoportja, amely a Magyarországon élő portugál illetve brazíliai portugál anyanyelvűekből valamint a portugálul tanuló magyarokból alakult. A könyvklub elsősorban a brazil irodalom magyarországi terjesztésére fókuszál. Találkozóik havonta kerülnek megrendezésre, ahol a résztvevők szavazatával dől el, hogy melyik könyvet választják ki olvasásra, feldolgozásra. A csoporttagok az év során olvasandó könyveket is javasolhatnak.

A gyermekkönyvklub a brazil gyermekirodalmi könyvek olvasási projektje a Magyarországon élő portugál anyanyelvű gyermekek számára. A klub fő célja, hogy a gyermekeket portugál nyelvű olvasásra ösztönözzék, és bemutassák a brazil gyermekirodalom legjelentősebb könyveit, arra sarkallva őket, hogy az olvasáson keresztül még többet fedezzenek fel a brazil kultúrából. A Brazil Gyermekkönyvklub a két brazil származású Aline  Schmidt-Zawadowski zongoratanárnő és Luma Miranda portugál nyelv és irodalom tanárnő (jelenleg az ELTE brazil lektora) szervezésében működik.
 
A Központi Könyvtárban tartott találkozójuk két állatokról és rovarokról szóló brazil gyermekkönyv felolvasásával indult. Ezt követően a gyermekek alkotó tevékenységével folytatódott, amelynek során megosztották a saját maguk által készített történeteket, verseket, valamint kézműves foglalkozás keretében papírból kis könyveket készítettek. A foglalkozás végén minden gyermek elmesélhette egy otthonról hozott könyv történetét. Végezetül a gyermekek szabadon választhattak maguknak egy tetszőleges könyvet, amelyet vagy egyedül, vagy a szüleik segítségével olvashattak el.
 
Fotók: Budapesti Brazil Könyvklub