Ezt a cikket 2023. 04. 28 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi vállalkozás - kiállítás

Sok szeretettel várjuk kiállításunkra!

Társadalmi vállalkozások, helyi identitás és tudás - a Brazil Nagykövetség kiállítása     A kiállítás plakátja

2023. március 16 - április 28. között a kiállítás megtekinthető a Körúti Könyvtár nyitvatartási idejében.

A respekt (tisztelet) szavunk a latinból származik. A respectus szó a respicere befejezett melléknévi igenév alakja, melynek jelentése újra megfigyelni. Érdemes tehát tudatosan és figyelmesen újra megnézni mindent, ami tiszteletet érdemel.

A kézművesség is ezt a figyelmet érdemli. Ha ilyen módon nézzük a kézműves termékeket, megláthatjuk bennük az idők során felhalmozódott tudást, a múltat, a jelent és a jövőt, melyek egyazon történetben fonódnak össze. A kézművesség által mi is bekapcsolódhatunk a történetbe, amely mindannyiunké.

A társadalmi vállalkozások létrehozása a közösségi kézművesség fejlesztésének egyik módja. Brazíliában számos olyan projekt van, melyek célja a helyi kultúra és know-how fellendítése, valamint a gazdagság és jólét megteremtése a kevésbé fejlett régiókban. A kézműves munkákba való befektetés elősegíti a javak és a tudás újraelosztását.

A kézművesség megbecsülése manapság, a digitális média megjelenésével és a környezeti károk visszafordításának sürgőssége közepette annak megerősítése, hogy képesek vagyunk a tiszteletre és felmenőink megbecsülésére. Ez azonban nem csak ennyit jelent. Annak megértése is, hogy azok, akik előttünk éltek, olyan alapokat helyeztek le, melyek erősebbé tesznek minket.

A nők, a munka természetéből kifolyólag, irányítják a közösségek megszervezését és átalakulását. Sokan közülük gazdálkodnak, és részt vesznek a teljes termelési folyamatban: ültetés, betakarítás, gyapotfonás, festés, szövés, hímzés, csipkeverés, alkotás.

A Budapesti Brazil Nagykövetség, együttműködésben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Körúti Könyvtárral, 12 olyan társadalmi projektet mutat be, amelyek a nők szerepvállalását, a kézművességet, a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet kapcsolják össze. A tárlat az egyes projekteket ismertető leírásokon túl, fotókon és videókon keresztül mutatja be ezeket a női kézműves közösségeket és munkájukat. A kiállítás eredetileg 2020-ban került bemutatásra, Genfben, a Szellemi Tulajdon Világszervezetében, majd 2021-ben a genfi Brazil Főkonzulátuson.

Helyszín: FSZEK Körúti Könyvtár, Budapest, Teréz körút 2-4.

Fotó: Brazil Nagykövetség