Ezt a cikket 2023. 04. 06 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályaorientációs nap 10-12. osztályos diákoknak

"De mit csinál egy...?!" címmel pályaorientációs napot szervezünk 10-12. osztályos diákoknak.

szófelhő a programon szereplő szakmákról

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár (Budapest, VIII. Reviczky u. 1.), 4. szinti palotatermek

Időpont: 2023. április 5. (szerda) 15 és 17 óra között

Időpontfoglalás (regisztráció): https://forms.gle/W1yd91wQcgEBxwSEA

 

De mit csinál egy szociológus, mikrobiológus, alkalmazott matematikus, fizikus, történész, tájépítész, HR szakember, mechatronikai mérnök, biológus-ökológus vagy szoftverfejlesztő, amikor reggel 8-kor bemegy a munkahelyére? Mire is lesz jó az egyetemen megszerzett diploma? Hogyan és hol lehet vele elhelyezkedni?

Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok a diákok, akik részt vesznek pályaorientációs napunkon. Kiscsoportos - max. 6 fős - beszélgetés formájában lehet kérdezni meghívott vendégeinktől, informálódni az egyes szakmákról.

 

És hogy kik a meghívottak?

 

Bogya Norbert, alkalmazott matematikus

képletekkel sűrűn teleírt tábla

Bogya Norbert a Szegedi Tudományegyetemen matematikusként töltött ideje alatt több alkalmazott és ipari matematikai kutatási projektekben vett részt, mint például önvezető autók kamerarendszerének fejlesztése (Bosch Kft.), AI vezérelt számlafeldolgozás (OptAI Solutions Kft.) vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott nemzeti COVID kutatócsoport. Emellett elméleti matematikai kutatást is végzett véges geometria témakörben, valamint munkája során széles spektrumú informatikai tudást halmozott fel. Jelenleg a SZOTE és a Teljes Gráf Nonprofit Kft. IT fejlesztője és tanácsadója, valamint a Medve Matek rendezvények egyik főszervezője, A Matematika Összeköt Egyesület tagja.
Szabadidejében szívesen túrázik, teniszezik, társasjátékozik, de hobbija a munka is: különböző matematikához és informatikához kapcsolódó projekteket is rendszeresen bevállal.

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/OPpCbAAKWv8

Dr. Ghidán Ágoston, mikrobiológus

mikroszkópDr. Ghidán Ágoston a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének Merit-díjas mesteroktatója és tanulmányi felelőse. Feladatai közé tartozik az oktatás és vizsgáztatás szervezése magyarul és angolul az egyetem 3 karán (ÁOK, FOK és GyTK). Oktatói munkája kiterjed az előadások és gyakorlatok tartására, szakdolgozatok témavezetésére. A Budapesti Műszaki Egyetemen címzetes docens, az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéken humán mikrobiológiát oktat MSc képzésben.

PhD-kutatásait az Edinburghi Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen végezte. Elsőként igazolta molekuláris módszerekkel Magyarországon a vankomicin rezisztens Enterococcusok jelenlétét, majd állati eredetű mintákból kimutatott avopracin/vankomicin rezisztens Enterococcusokat. Jelenleg a Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika munkatársaival a nagytisztaságú klórdioxid hatását vizsgája a szájüregi baktériumokra.

Családi állapotát tekintve nős, két gyermek édesapja. Szabadidejében horgászik, túrázik (geocaching), teniszezik, valamint színházba, hangversenyre és operába jár.

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/Rl9bIWKCVF0

Göncz Levente, szoftverfejlesztő 

számítógépen dolgozókGöncz Levente, szoftverfejlesztő a TechnoLynx Kft. szoftverkutatási és -fejlesztési tanácsadó cégnél. Főleg számítógépes látással és mesterséges intelligenciával foglalkozik. Az Óbudai Egyetemen szerzett villamosmérnöki BSc után az EIT Digital Master School európai keretprogram keretén belül szerzett kettős MSc diplomát az ELTE-n és a finn Aalto University-n, autonómrendszer-informatikus szakirányon. Diplomamunkáját a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetnél készítette egy változásérzékelő robot algoritmusáról, amit később tudományos cikként publikált.  

Szabadidejében szeret focizni és utazni. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/5fNmWej4tAA

Jelinek Csaba, szociológus

városkép az űrbőlJelinek Csaba szociológus, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont egyik alapítója, a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért nevű civil szervezet elnökségi tagja. A Budapesti Corvinus Egyetem társadalmi tanulmányok szakán szerzett BA diplomát (2009), majd a Közép-európai Egyetem szociológia és antropológia tanszékén MA (2011) és Phd (2017) fokozatot. Főbb kutatási témái a térbeli és társadalmi egyenlőtlenségek, a lakáspolitikák és az emberek lakhatási helyzete, a városi átalakulások és a szegregált lakóterületek, valamint újabban az alternatív lakhatási modellek és a lakásszövetkezetek múltja, jelene és lehetséges jövője. Tagja volt a Társadalomelméleti Kollégiumnak (az ország második legrégebbi szakkollégiumának), alapító tagja a Helyzet Műhelynek, és szerkesztője a Fordulat című társadalomelméleti folyóiratnak. Munkája során mindig különösen érdekelték a társadalomtudományos kutatás, a civil érdekképviselet és a közpolitikai döntéshozatal kapcsolódási pontjai. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/_SFJhRPzJHs

Kecskés András, mechatronikai mérnök

robotKecskés András, ipari robot programozó, fejlesztő mérnök, az Axicont Kft célgépépítő cég munkatársa. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett Integrated Enginering szakon, ennek mai megfelelője a mechatronika szak, ami gépész-, villamos- és közéleti tudást ad. 2005 óta célgépek fejlesztésével foglalkozik, elsősorban ipari robotokat programoz, de az egyedi gépépítés szinte minden ágazatával foglalkozik: gépész- és villamosterveket készít, megvalósítási teszteket hoz létre és működtet, épülő gépek vezérlésének programozásában vesz részt (robotok, képernyők, vezérlők, motorirányítók), valamint segíti is a telepítést, dokumentációt készít és robotprogramozói tanfolyamokat is rendszeresen tart. Munkája változatos mind tevékenységet mind helyszínt illetően. Zömében gépekkel, sokkal ritkábban emberekkel dolgozik, gyakran a front endben tevékenykedik. 

4 fiúgyermek édesapja, szabadidejében - amiből az előbbi okán elég kevés van -, elektronikákat barkácsol, motorokat és bicikliket szerelget, illetve rendezvényeken fotózik. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/HBGYvOKXu8A

Makovényi Júlia és Veréb Brigitta, HR-menedzser

állásinterjú

Kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ferfi-no-hivatal-utmutato-5699475/

 

 

Pálinkás András, fizikus 

a híres egyenlet: e=mxc2

Pálinkás András fizikus, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. A Budapesti Műszaki Egyetemen doktorált, elsősorban kétdimenziós kristályokkal és a belőlük, rétegről-rétegre felépíthető struktúrák kísérleti vizsgálatával foglalkozik. Ezen atomilag vékony anyagok az anyagtudomány eddig elérhetetlen pontosságú építőköveit alkotják. Japánban ezen réteges anyagok Li-ionos akkumulátorokban való alkalmazhatóságát vizsgálta.  

Szabadidejében focizik, kirándul, „geoládázik” és játszótérre viszi lányait. 

kép forrása: https://unsplash.com/photos/gYrYa37fAKI

Pálinkás Barnabás, történész 

a római Colosseum Pálinkás Barnabás történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) igazgatóhelyettese. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett diplomát, jelenleg az egyetem doktorandusz hallgatója. Kutatásaiban a magyarországi kisebbségek és a határon túli magyar közösségek történetével foglalkozik. Gyakornokként dolgozott a Magyar Országos Levéltárban és a MTA Kisebbségkutató Intézetében. Egyetem után hat éven keresztül a Rákóczi Szövetség szervezeti munkatársa, majd igazgatója volt. 2019-től a RETÖRKI munkatársa.  

Szabadidejét leginkább feleségével és három gyermekükkel tölti, de ha teheti szívesen olvas, kirándul és focizik. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/nAb-SFzL1GM

Szilágyi Krisztina, ökológus, biológus, közösségi mezőgazdász 

zöldségek

Szilágyi Krisztina eredeti végzettsége szerint biológus, ökológus, jelenleg közösségi mezőgazdálkodással foglalkozik. A mezőgazdálkodással az ökológiai szemlélet kapcsolta össze, amikoris elkezdett biogazdálkodást tanulni, és kitárult előtte egy lehetőség, ahol napi szinten alkalmazott ökológiát gyakorolhat.  

A közösségi mezőgazdálkodás az ipari mezőgazdasággal ellentétben emberközpontú és -léptékű, a helyi értékeket, rövid ellátási láncokat és hulladékmentességet támogató gazdálkodás, ahol a természettel való összhangra is nagy hangsúlyt helyeznek és agroökológiai szemlélettel és eszközökkel gazdálkodnak. Mindennapjaiban a fizikai munka mellett a tervezés, a kísérletezés öröme és a megfigyelés, dokumentálás szükségessége is jelen van. Mindezek egy közösségért, akik megbíznak benne mint gazdálkodóban, és vele együtt a közös siker reményében vállalják a gazdasági kockázatot is. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/dp06f70Eyvc

T. Zajacz Vera, tájépítész 

városi park

T. Zajacz Vera tájépítész, építész, 2015 óta a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem oktató, kutató munkatársa, abszolvált PhD hallgatója. Elsősorban intézménykertek és városi szabadterek tervezésével foglalkozik, amik jelentősen meghatározzák városaink zöld arculatát, befolyásolják a városlakók hangulatát, jól-létét. Egyetemeit Budapesten végezte, tervezőirodai gyakorlatát viszont Svájcban és Hollandiában töltötte.  

Hobbija a kerékpározás, sok kilométert hagyott már maga után Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Hollandiában, Legnagyobb kalandja a Großglockner Hochalpenstraße teljesítése volt. 

Kép forrása: https://unsplash.com/photos/_NpSkRaTy0A

 
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
 
A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
Információ

Központi Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:
A Sárkányos Gyerekkönyvtár nyitvatartása itt olvasható.

Kölcsönzési határidő hosszabbítása:
06 1 411 5060

Információ, tájékoztatás:
06 1 411 5019

További elérhetőségeink

Vezető és elérhetősége:
E-mail: kktitkar@fszek.hu
Telefonszám:
06 1 411 5017
Vezető: Farkas Ferenc
igazgató
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online



Facebook link Facebook link Facebook link Youtube link blog link