Techinfó

Napjainkban számos szoftver és alkalmazás teszi kényelmesebbé mindennapjainkat, de sokszor nehéz megtalálni azokat, amelyek ténylegesen hasznosak  – zavaró megoldások nélkül. Ezen az oldalon igyekszünk segíteni az eligazodást a különböző – elsősorban zenei – szoftverek, alkalmazások és játékok között, támogatva a zenészek, a zenetanárok és a zenetanulók munkáját. A YouTube-on elérhető Lejászási listánkban az ajánlott szoftverekről, alkalmazásokról szóló videókat gyűjtjük össze, melyek megkönnyítik használatuk elsajátítását. 

 • Kotta mentése, importálása Musicators feladatsorba – MuseScore 3.,
  Talán kevesen tudják, hogy a MuseScore kottaszerkesztővel létrehozott kották integrálhatók a Musicators felületére. Ezzel le lehet rövidíteni a kottaszerkesztés folyamatát, ha arról van szó, hogy nyomtatható verziót és Musicators feladatsort is készíteni szeretnénk az anyagból.

  Jelen cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknek részletes útmutatóra van szükségük a kotta mentési és feltöltési folyamatainak elvégzéséhez. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük jelezzék azt elérhetőségeink egyikén, Facebookon, a 06 1 411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben a bandoli@fszek.hu e-mail címen.

  Fontos lehet a Musicatorsra való feltöltés során, hogy kizárólag azokat a szimbólumokat lehet feltölteni, melyek a Musicators-ön is létrehozhatók, tehát a kötőíveket, levegővételeket nem.

  Az első lépés, hogy a megfelelő formátumba kell exportálnunk a létrehozott kottát. Ezt a Fájlok fül alatt tehetjük meg, az Exportálás gomb megnyomásával.  Itt lehetőségünk van megváltoztatni a fájl típusát. Ha nyomtatni szeretnénk a kottát, exportálhatjuk pdf formátumba az anyagot, ha pedig Musicators-re szeretnénk feltölteni, tömörítetlen .musicXML formátumba kell mentenünk. A formátum használata akkor is javasolt, ha a MuseScore-on kívül más kottaszerkesztő programmal is meg szeretnénk nyitni a fájlt.


  Mentés után be tudjuk ágyazni az elkészült kottát a Musicators feladatsorba. Itt létre kell hoznunk a feladatsort, és a kotta feltöltését az Új kotta hozzáadása gombra kattintva kezdhetjük meg.

  Itt a bal oldali legördülő sávban ki kell választanunk a MusicXML importálása lehetőséget, majd a fájlkezelőből kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt kottát.  Ezután a Megnyitás gombra kattintva megjelenik a kotta a Musicators felületen. Szöveges dalok esetében a dalszöveg beírását célszerű ezután megtenni, mert a kottaszerkesztőben hozzáadott szöveget a Musicators felület nem ágyazza be a létrehozott kottába.

  (Illusztráció: FSZEK)

 • Egyszerűbb kottaszerkesztési feladatok – MuseScore 2.
  A MuseScore kottaszerkesztő programról nemrégiben készítettünk egy rövid ismertetőt, melyben az új kotta létrehozásának folyamatát taglaltuk.
  Mai cikkünkben bemutatunk néhány alapvető kottaszerkesztési beállítást.

  Ismertetőnkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen megismerkednének a program használatával, de részletesebb útmutatót igényelnek. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük, jelezzék azt a Facebookon, a 06-1-411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben, a bandoli@fszek.hu e-mail címen.
 • Új kotta létrehozása – MuseScore 1.
  A MuseScore kottaszerkesztő programot jól használhatják zenetanárok, tanulók, de akár zeneszerzők is. A program ingyen letölthető Windows-ra, MacOS-re, illetve Linux disztribúciókra. Ismertetőnkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen megismerkednének a program használatával, de részletesebb útmutatóra van szükségük.
  (Fotó: Pexels)
 • Zenészek kelléktára – hasznos mobil applikációk

  Gyakran előfordul, hogy gyakorlás, zeneóra vagy próba közepén hirtelen szükség lenne metronómra, hangológépre vagy valamilyen más alapvető kellékre. Ajánlónkban néhány hasznos az applikációt gyűjtöttünk össze.

  (Fotó: Pexels)

 • Farsangi feladatok – Musicators 1.

  Zenetanároknak és szülőknek állítottunk össze játékos zenei feladatsorokat a Musicators platformon – most a farsang és a népdalok jegyében. A feladatok elsősorban alsó tagozatosoknak valók.  A jövőben rendszeresen teszünk közzé hasonló tartalmakat.

  (Fotó: Pexels)
 • Mire jó a Google Classrom

  Mire jó a Google Classroom

  A diákokkal való kapcsolattartásra szolgáló felületek közül engedjék meg, hogy kiemeljük a Google Classroomot, mely sok lehetőséget kínál a tanárok számára, természetesen nem csak a távoktatásban. 
  Legyen szó csapatépítésről, vagy a hangszeres tanszak összekovácsolásáról, esetleg beadandók lebonyolításáról, a Google Classroom ideális platform lehet, hiszen megfelelő kezelőfelületet nyújt mind a tanárok, mind a tanulók számára, mely elérhető számítógépről, okostelefonról vagy tabletről. Blogunkon található ajánlónkban részletesen mutatjuk be a felületet, illetve amennyiben az alkalmazás használatáról, vagy további oktatási applikációkról tájékozódna, keresse fel Youtube lejátszási listánkat, melyben igyekeztünk egybegyűjteni a leghasznosabb oktató anyagokat, mely a tanárok és a diákok munkáját egyaránt segíthetik.

  (Fotó: Pexels)

 • Gondolattérkép


  A gondolattérkép, más néven elmetérkép nagyon hasznos segítséget nyújt a tanulásban, szakdolgozatírásban. Segítségével egyszerre nagy lélegzetvételű tudásanyagot is átláthatunk, és még a vázlatírásnál is jobb módszernek bizonyul, hiszen a szükséges ismeretanyag kulcsszavait hierarchikus rendbe foglalhatjuk a gondolattérképen. 


  Manapság már különböző szoftverek is a rendelkezésünkre állnak, ha gondolattérképet szeretnénk készíteni, ezekből készítettünk válogatást blogunkon  
  Ajánljuk továbbá a gondolattérkép módszerének kialakulásáról és használatáról szóló prezentációt is.

  (Fotó: FSZEK)
 • Online zenei játékok

  Az zeneoktatásban mindig kiemelt helyet kapnak a játékok, legyen szó akár mondókákról, körjátékokról, hangszersimogatókról. Blogunkon közzétett ajánlónkban ezúttal online elérhető zenei játékokat ajánlunk az érdeklődőknek.


  (Fotó: Pexels)

 • Platform az online zenetanításhoz
  A zenepedagógiában sok újdonságot hozott a 2020-as év és az online oktatás. Cikkünkben a Musicators platformot ajánljuk a zenetanárok és a tanulók figyelmébe, mely új perspektívába helyezi a zenetanítást. 
  A magyar fejlesztésű weboldal 2018-ban jött létre. Jelenleg 16 féle feladattípus érhető el az oldalon. A Kodály-módszer által ihletett feladatok nem kizárólag a szolfézs, zeneelmélet és ének-zene órákat tehetik élvezetessé. A Kodály-módszert használó hangszeres tanároknak is ajánljuk az oldalt, mert színesítheti eszköztárukat.
  (Fotó: Pexels)

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin (osztályvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Online