Ezt a cikket 2021. 07. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kortárs + improvizáció: Binder / Borbély

2021. július 30. (péntek) 18:00 óra

FSZEK Zenei Gyűjtemény, Szalon (Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.)

Binder Károly és Borbély Mihály zenészek

Műsor:

  • Virágh András: Triptique
  • Reflexiók – improvizáció
  • Hollós Máté: Sassonoro
  • Kommentár – improvizáció
  • Madarász Iván: Lót imája
  • Az ima folytatása – improvizáció 
  • Improvizáció egy Binder-témára

Közreműködik:
Binder Károly (zongora), Borbély Mihály (szoprán- és altszaxofon, klarinét)

Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét  az új irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja, nem megfeledkezve saját zenei gyökereiről. Öntörvényű alkotó, akinek zongorajátéka és kompozíciói egyetlen stiláris vagy mûfaji kategóriába sem sorolhatók. Az 1970-es évek vége óta kérlelhetetlen következetességgel halad azon az úton, amit magának kijelölt, s amelyen egyáltalán nem voltak hazai előképei. Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla grandiózus életműve mellett tisztán nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar őshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is. Különböző zenekarai és formációi mellett legteljesebben szólózongorája révén szereti kifejezni gondolatait. Eszköztárából nem hiányzik a preparált zongora, illetve különböző perkusszív elemek alkalmazása sem. A világ számos országában koncertezett és tartott mesterkurzusokat. Több mint 100 zongora-, kamara- és zenekari darab mellett 42 film- és színházi zene alkotója. 65 lemeze jelent meg, valamint öt kotta és könyv kiadványa. Fontosabb díjai: eMeRTon Díj (legjobb szólista, 1989),  Erkel Ferenc Díj (2003), Ludwig Maximilian Egyetem München (kitüntetés, 2011), Gramofon Magyar Jazz Díj (2013), Artisjus Könnyűzenei Életműdíj (2017). További indormáció: www.binderkaroly.com

Borbély Mihály az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapító tagja, emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Az amerikai-magyar Eastern Boundary Quartettel három nagysikerű lemezük jelent meg. Számos lemezfelvétel közreműködője idehaza és külföldön. Koncertezett Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban  és Ausztráliában, valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel (mások mellett Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, Zbigniew Namysłowski). A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára. Fontosabb díjak: eMeRTON díj – Vujicsics, Hungarian World Music Orchestra (2000), Borbély Műhely (2004), Artisjus előadóművészi díj (2002), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005), Liszt-díj (2012), Szabó Gábor-díj (2014) Kossuth-díj (2014, a Vujicsics együttes tagjaként). További információ: www.mihalyborbely.hu

• • • • •

A részvétel szabályai
A zárt térben tartott rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges. Maszkviselés nem kötelező.

Regisztráció
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail címen vagy az (1)-411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk az ülőhely számának megadásával, a helyfoglalás nem érkezési sorrendben történik. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a koncerten, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

Képernyőkép a Zenei Gyűjtemény padlet oldaláról, amely a linkre kattintva olvasható.
Ez komoly!
A koncert rendhagyó, nyári kamarasorozatunk első rendezvénye. A sorozat részletes programja kapcsolódó videókkal, kvízekkel, könyvajánlatokkal elérhető Padlet-oldalunkon.

Könyvtár a palotában

A koncert előtt, 17 órától az érdeklődőknek vezetett sétát szervezünk a könyvtár Europa Nostra- és Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttesében.  A pesti „mágnásfertály” egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciaként szolgáló Wenckheim-palota 90 éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben Meinig Artúr tervei alapján épült, majd az ezredfordulón teljes egészében restaurált neobarokk palota a hozzá kapcsolt modern épületszárnyakkal a régi és az új összhangjának különlegesen szép példája.  Ha részt kíván venni a koncert előtt a sétán is, kérjük, a koncertregisztrációs e-mailben (koncertregisztracio@fszek.hu) jelezze ezt.

 

A koncert  a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

 

(Fotó: Binder Károly, Borbély Mihály)

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin (osztályvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online