Információszolgáltatás

Budapesttel kapcsolatos kérdésekben, kutatásokban készséggel állunk minden érdeklődő rendelkezésére.

Elérhetőségek 

Olvasóterem, tájékoztatás: + 36-1 411-5026; bpgyujt@fszek.hu  
Fotótár: + 36-1 411-5027; fototar@fszek.hu Nagy Zita, nagy.zita@fszek.hu  Pálinkás Szilvia palinkas.szilvia@fszek.hu  
Plakát-és kisnyomtatványgyűjtemény: + 36-1 411-5000/5191; Csörgő Péter csorgop@fszek.hu 
Online szolgáltatások: Nagy Adrienne + 36-1 411-5000/5167, nagy.adrienne@fszek.hu  
Régiségek, ritkaságok: Nagy Gábor + 36-1 411-5000/5155 nagyga@fszek.hu  
Szerzeményezés: Krett Zoltán krettz@fszek.hu + 36-1 411-5000/5147
Osztályvezető: Kiss Borbála kiss.borbala@fszek.hu + 36 4115014

 • Szolgáltatások helyben
  A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének olvasóterme
  Fotó: Pálinkó Gábor©

  Olvasótermünk a Központi Könyvtár 6. szintjén található. Nyitvatartási ideje azonos a Központi Könyvtár többi részével. A gyűjtemény egésze muzeálisnak minősül, ezért a modern kiadványok is véglegesen megőrzendők, így köteteink nem kölcsönözhetők és csak ebben a teremben olvashatóak. Olvasótermünk bárki számára látogatható, aki olvasójeggyel rendelkezik.

  Néhány állományvédelmi megkötésről a könyvtár Használati Szabályzatának a muzeális dokumentumokra vonatkozó melléklete tájékoztat.
  Másolás csak az ügyeletes könyvtárossal jóváhagyásával történhet, előtte kérjük, mindig konzultáljon vele.
  Olvasótermünk az elmélyültséghez szükséges hagyományos, könyvtári hangulatra olvasók számára a leginkább alkalmas hely a könyvtárban. Kínálata: 50 olvasóhely, 4500 kötetes kézikönyvtár, számítógépes katalógus, szakirodalmi és képi adatbázisok, fényképes plakát-, földrajzi, életrajzi, portré-cédulakatalógusok, mikrofilm olvasó- és nyomtató, fénymásológép, kiállítótér.

 • Távolról elérhető szolgáltatásaink
  LEGFONTOSABB ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINK  (A teljes lista itt olvasható.)  

  Saját építésű adatbázisaink a könyvtár rendszerében

  Budapest-bibliográfia

  Az 1950-től megjelent budapesti vonatkozású könyvek és cikkek válogatott bibliográfiája. Elsősorban a hazai várostörténeti, helyismereti irodalmat tartalmazza, kiegészítve a gyűjtemény anyagában megtalálható, illetve más bibliográfiákból átvett külföldi publikációk adataival. Elérhető a könyvtár katalógusában vagy önállóan.

  Budapest-képarchívum 

  Budapesttel kapcsolatos eredeti vagy kiadványokban megjelent, döntően 1945 előtti állapotokat tükröző fényképek, grafikai ábrázolások képes adatbázisa. Jelenleg kb. 16 000 kép található benne, az állományt bővítjük.  

  A teljes adatbázis, amelyben a még nem digitalizált képek leírásai is szerepelnek, elérhető a bpkep.fszek.hu címen. 
  A digitalizált ábrázolások más intézmények képeivel együtt is kereshetők a Hungaricana Képcsarnokában

  Munkatársaink szívesen fogadják a hibajavításokat, javaslatokat a valamennyi képleírásnál megtalálható hozzászólás-ablakokon át. 

  Digitalizált kiadványok 

  Hungaricana Könyv és Dokumentumtára felületén 

  Ebben a közgyűjteményi elektronikus gyűjteményben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak külön oldala van. Ez javarészt a Budapest Gyűjtemény anyagát tartalmazza. Címtárak, bibliográfiai és ikonográfiai adatgyűjtemények, helyi lapok és egyéb sorozatok kerülnek ide, listájukat itt lehet elolvasni.

  Budapest időgép

  Budapesti utcákhoz, házakhoz kapcsolódó adatok és digitális dokumentumok térképes keresője. Budapest Főváros Levéltárának kezdeményezéséhez a Budapest Gyűjtemény címtárainak adataival kapcsolódik. Ingatlanok tulajdonosai, cégek, közintézmények, vendéglátóhelyek stb. nevei kapcsolódnak pontos térképi helyekhez, digitalizált tervrajzokhoz, fényképekhez és különféle levéltári iratokhoz. Jelenleg az 1916-os évre vonatkozóan a legkidolgozottabb a rendszer, de más idősíkokban is kereshető. 

  A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA) felületén

  Ballagi-gyűjtemény

  A 18-19. századi magyar politikai vitairodalmat tartalmazó különgyűjteményünk közel a fele, 2094 mű olvasható itt. (Ugyanezek a kiadványok letölthetők a könyvtár katalógusán keresztül is.)

  Sajtókivágatok 

  A Budapest Gyűjtemény egykori munkatársai kb. 1906 és 1980 között, változó intenzitással vágtak ki, ragasztottak fel, láttak el adatokkal várostörténeti-helyismereti vonatkozású újságcikkeket. A kb. negyvenezer hosszabb-rövidebb publicisztikát digitalizáltattuk, a folyamatosan bővülő adatbázisban jelenleg kb. ötezer olvasható közülük.

  Józsefváros topotéka

  Budapest 8. kerületének digitális adatbázisa, ami saját anyagaink mellett döntően magánembereknek a városrészhez kötődő személyes dokumentumaira épül. A gyűjtésben és feldolgozásban is közreműködnek önkéntes segítők.


 • Gyűjteményi dokumentumok kölcsönzése kiállításokra

  Közgyűjtemények számára a gyűjtemény egyes dokumentumai kölcsönözhetők. A kölcsönzés feltétele, hogy a kiállító intézmény szerződésben vállalja a tárgyak szállításával, megőrzésével, állományvédelmével kapcsolatban megkívánt feltételeket, amiket az intézmények haszonkölcsön szerződésben rögzítenek.

  Másolatot mások is igényelhetnek, amivel kapcsolatban a könyvtár a másolási díjon felül a felhasználás jellegétől függően nyilvános használati díjra is igényt tarthat.

Információ

Budapest Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: bpgyujt@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5026
Vezető: Kiss Borbála
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online