Szociológiai társaságokról bővebben: International Sociological Association

 Az International Sociological Association logója

Fotó: International Sociological Association, isa-sociology.org 

A Szociológiai Gyűjtemény legújabb rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben a Nemzetközi Szociológiai Társaságról (ISA) olvashatnak.  

Miután az 1900-as évek elején megalakult az Amerikai (ASA) és a Német Szociológiai Társaság (GSA), 1948-ban az UNESCO Társadalomtudományi Osztályán kezdődött el egy olyan szervezet kialakításáról való folyamat, mely a mai Nemzetközi Szociológiai Társaság alapjait képezi. Először az UNESCO-n belül alapult meg az International Social Science Council, amelyen belül gazdasági, politikai, jogi és társadalomtudományi kérdések megvitatására és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére került sor. Egy olyan szervezet létrehozása volt a cél, ahová bármilyen szociológiai szemlélet, társadalomtudományi téma és kérdéskör megvitatására sor kerülhessen, függetlenül attól, hogy a tagok milyen egyetemen tanultak és milyen szociológiai nézetet képviselnek. A Társaság ma már világszerte 167 ország szociológusait és társadalomtudósait tömöríti, tagjainak száma körülbelül 4500 fő, ezen felül még 45 szervezet is részt vesz a Társaság munkájában. A Nemzetközi Szociológiai Társaság bázisa jelenleg Madrid-ban található. A kezdetek óta szerveznek konferenciákat, éves találkozókat, ezek közül is a leghíresebb a Világ Kongresszus, amelyet 4 évente rendeznek, a következőt 2023-ban lesz a 20. Világ Kongresszus, amelyet az ausztráliai Melbourne-ben tartják majd. 

A Társaság többféle kutatási bizottsággal rendelkezik. Témáikat tekintve a jövőkutatástól kezdve megjelenik a családkutatás, a gazdaság és társadalom, jogszociológia, egészségszociológia, egészen a szociálpszichológiáig, tehát sok-sok kutatási bázisuk létezik, pontosan 57. Ezeken belül pedig még megjelennek különféle munka- és tematikus csoportok is, ahol ugyancsak alkalom és lehetőség nyílik arra, hogy a kutatók az egyes szociológiai témákat és kérdéseket megvitassák.  

A Társaság 1949-ben megszavazta első elnökét, Louis Wirth-et, aki egy elismert amerikai szociológus volt, a chicagói iskola egy tagja. Napjainkban Sari Hanafi, egy Közel-Keletről származó szociológus vezeti a Társaságot, aki az American University of Beirut egyetemen oktat iszlám tanulmányokat, doktori fokozatát a párizsi École des Hautes Etudes en Sciences Sociales intézményében szerezte. 2018-ban elindította az Athar nevű honlapot, amely az arab tudományos világ és annak társadalmi hatásaival foglalkozik. Világszerte számos egyetemen vendégoktató, emellett rengeteg tanulmány és könyv köthető a nevéhez, melyekben a vallásról, migrációról és az elit társadalomról ír.  

Louis Wirth portréjaSari Hanafi portréja

Fotó: Louis Wirth és Sari Hanafi, isa-sociology.orgwikipedia.org 

A Nemzetközi Szociológiai Társaság folyóirat-kiadással és szerkesztéssel is foglalkozik. 2 folyóiratot, Current Sociology és az International Sociology címen működtet. Current Sociology az egyik legrégebbi és legtöbbet idézett szociológiai folyóiratok közé sorolandó. Az International Sociology pedig egy magasan értékelt, nemzetközi tanulmányokat, kutatásokat figyelő folyóirat. Mindkét folyóirat a Szociológiai Gyűjtemény része, így a FSZEK folyóirat-galériáján megtalálható és helyben olvasható.  

A Current Sociology folyóirat borítójaAz International Sociology folyóirat borítója

Fotó: A Current Sociology és az International Sociology folyóiratok, isa-sociology.org  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online