Szociológiai Társaságokról bővebben: Szlovák és a Cseh Szociológiai Társaság 

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben két ország szervezeteiről, a Cseh és a Szlovák Szociológiai Társaságról olvashatnak.   

A Szlovák Szociológiai Társaság logója
Fotó: SSS hivatalos oldala

Elsőként a Szlovák Szociológiai Társaságról lesz szó. A Társaság jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémián belül működik  pozsonyi székházában, indulása 1995-re tehető. A Szlovák Szociológiai Társaság egy nonprofit szervezet, melynek tagjai mind-mind elismert szakértők és kutatók a szlovákiai szociológiában. A Társaság céljai és tevékenységei között szerepel a szociológiai kutatások és eredmények publikálása, viták és fórumok rendezése, kapcsolattartás más országok szociológiai szervezeteivel, valamint együttműködés az Akadémiával és szlovákiai egyetemek szociológiai tanszékeivel is Pozsonyban, Nyitrán és Nagyszombatban.  

Ahogyan a legtöbb szociológiai társaság, a Szlovák Szociológiai Társaság tagja a Nemzetközi Szociológiai Társaságnak (ISA), emellett az Európai Szociológiai Társaságnak is. A Társaság külön szakosztályokban végzi tevékenységét. Foglalkoznak szociológiaelmélettel, ifjúság- és oktatásszociológiával, ugyanakkor egészségszociológiával is. A Társaság munkája összekapcsolódik a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével, amely a legnagyobb kutatási szervezet az országban, 1969 óta a legfontosabb szlovák szociológiai folyóirat, a Sociológia kiadását is kezelik.  

A Cseh Szociológiai Társaság
Fotó: CSS hivatalos oldala

A Cseh Szociológiai Társaság alapjai 1925-re vezethetőek vissza, akkor még a híres cseh miniszterelnök és tudós, Masaryk vezette. Jelenlegi formájában 1993 óta működik, székhelye Prágában található. 270 tagja van, a Társaság ugyancsak része a Nemzetközi Szociológiai Társaságnak is. A cseh társadalomtudományok központja ez a szervezet, itt megy végbe számos kutatás és projekt, amelyen szakmailag elismert szociológusok és egyetemi hallgatók dolgoznak. Legfőbb céljuk, hogy a szociológia tudományát minél szélesebb körben tegyék ismertebbé a nyilvánosság számára.  

A fiatal kutatók elismerését fontosnak tartják, így évente díjazzák a legjobb szociológiai tanulmányokat Miloslav Petrusek-díjjal. A Sociológicky Bulletin című, évente megjelenő folyóirat szerkesztésével és kiadásával foglalkoznak, melyben aktuális tanulmányokat és recenziókat közölnek. A Társaság struktúrája ugyancsak szekciókból épül fel, amelyből jelenleg 12 van, köztük olyan témakörökkel, mint a kulturális antropológia, egészségszociológia, szociológiatörténet, családszociológia és a vidékszociológia.  

Forrás:  

http://www.sociologia.eu.sk/?page_id=2  

https://ceskasociologicka.org/en/about/ 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online