Szociológiai társaságokról bővebben: Spanyol Szociológiai Társaság (Federation Espanola de Sociología - FES) 

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben a Spanyol Szociológiai Társaságról (Spanish Federation of Sociology, Federation Espanola de Sociología) olvashatnak.   

A FES logója
Fotó: Federacion Espanola de Sociología honlapja

A Spanyol Szociológiai Társaság alapjának számító szövetkezet 1970-ben indult, közösen akkortájt működő kisebb szociológiai csoportokkal, egyetemi tanszékekkel, intézetekkel együtt, akik végül 1991-ben vették fel a Társaság mai nevét. Az először pár száz tagból álló szervezet mára több, mint 3000 taggal rendelkezik. A Társaság a spanyol szociológiai élet központja és irányítója is egyben, fontos szerepet játszik az európai szociológiai társaságok közt.  

Csak úgy, mint a már bemutatott szociológiai társaságok, a FES célja is elsősorban a belföldi, hazai szociológiai tudomány fejlesztése, kutatások lebonyolítása, a szociológus közösség összetartása, összekapcsolása. Emellett nemzetközi projektekben is részt vesznek, több társaságnak tagjai, mint például a Nemzetközi Szociológiai Társaság, az Európai Szociológiai Társaság és a Dél-európai Szociológiai Társaságok Hálózatának (Network of Sociological Associations of Southern Europe) is. Évente több előadást, fórumot is szerveznek, de saját konferenciát is, Spanish Congress of Sociology címmel, melyre évről-évre több ezren látogatnak el a szakmabeliek közül. Az idei konferenciára június végén kerül sor, témája az egyenlőtlenségek lesz.   

A Társaság saját folyóiratot is szerkeszt, melynek címe The Spanish Journal of Sociology (Revista Espanola de Sociología). 2001 óta adják ki, évente négyszer, online formában, szerkesztőbizottság által ellenőrzött tudományos tanulmányokkal. A folyóiratban aktuális szociológiai kutatások eredményeit, monográfiák, elméleti tanulmányokat és könyvismertetéseket is publikálnak. Különösen nagy figyelmet szentelnek azon tanulmányok bemutatására, melyben a spanyol, dél-amerikai és dél-európai társadalom a kutatási téma.  

További információ és forrás: https://fes-sociologia.com/  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online