A népesedési világnapról

Minden évben július 11-én tartják a népesedés világnapját, amelyre elsőként 1989-ben hívták fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szervezetében, azóta viszont globális kérdéssé vált. Az alábbiakban a Szociológiai Gyűjtemény a népesedési világnap alkalmából készült cikkét olvashatják.

Hivatalosan 1990. július 11-én foglalták írásba ezt a napot, világszerte 90 országban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete azóta is szorosan együttműködik az országok népesedési problémáiban és kérdéseiben, különösen mivel a világ ezen a ponton úgymond kettészakad. A fejlettebb térségekben az alacsony termékenység és az elöregedő társadalmak okoznak aggodalmat, a fejletlenebb országokban viszont az élelmiszerhiány és az egészségügyi ellátás hiánya. A Föld Napja Alapítvány egy 2016-os cikkében az egyes földrészeket érintő népességnövekedésről írt, melyben kifejti, hogy az afrikai kontinensen 1950 óta csaknem ötszörösére nőtt a népesség, Ázsiában és Latin-Amerikában ez az érték a háromszorosát jelenti. Európát érintette a legkisebb mértékű népességnövekedés, kontinensünkön 1,35-szeres növekedés ment végbe. Az ENSZ számításai szerint Afrika népességének folyamatos növekedése oda vezethet, hogy 2050-re a jelenlegi európai népesség 3,8-szerese lehet. Érdekes tény, hogy a világ népességének 60%-a Ázsiában él, ez több, mint 4,6 milliárd embert érint. Ha országok szerint nézzük, Kína és India a világ két legnépesebb országa, 1,4 milliárd fővel.

Fotó egy zsúfolt bevásárlóközpontról
Fotó: Pixabay

2020-ban a Föld népessége elérte a 7,8 milliárdot, az aktuális adatok alapján már túl is lépte az, hiszen 7,87 milliárdnál járunk. Előzetes számítások alapján elmondható, hogy 2050 és 2060 között a világ népessége eléri a 10 milliárdot, bár azt is fontos kiemelni, hogy lassuló ütemben. A Központi Statisztikai Hivatal egy tavaly cikkében írja, hogy a Föld népessége napjainkban évente csupán 1,1%-ot emelkedik, a további lassulásnak köszönhetően ez az érték 2050-re már csak 0,03% lehet.

A népesség növekedése, egyes országokban mérséklődése oda vezetett, hogy már 2015-ben elértük a túlfogyasztás napját. Ez azt jelenti, hogy a Föld népességének jelenlegi életmódjához és annak fenntartásához számítások szerint 1,6 Földre lenne szükség. Az emberiség tehát sokkal több természet adta erőforrást használt és használ napjainkban is, mint amennyit a Földünk magában képes megtermelni, ami komoly ökológiai problémákat idéz elő, a Föld jövőjének szempontjából is.

Fotó egy telefont tartó női kézről, mögötte képek emberi arcokról
Fotó: Pixabay

Vannak olyan országok, melyekben a népesség gyarapodása figyelhető meg. Ilyen például Málta, Franciaország vagy Írország. A népesség emelkedésében, mind a természetes szaporodás, mind a bevándorlás nagy mértékben befolyásoló tényező. Magyarország ilyen szempontból a 2018-as számítások szerint középmezőnyben állt, a természetes fogyás és a vándorlási egyenleg nagyjából hasonló szinteken áll azóta is (kb. 3,5-9%).

A Szociológiai Gyűjteményben számos népesedéssel foglalkozó magyar és külföldi tanulmány és könyv található, kölcsönözhető és helyben olvasható formában is, a következőkben ajánlunk néhányat:

Földházi Erzsébet: Magyarország népességének várható alakulása 2060-ig: különös tekintettel a nemzetközi vándorlásra, Demográfia 57. évf. 4. sz. (2014), p. 241-269. (helyben olvasható a folyóirat-galérián)

Melegh Attila: Between global and local hierarchies: population management in the first half of the twentieth century, URL: http://demografia.hu/en/publicationsonline/index.php/demografiaenglishedition/article/view/230 

Szabó A. Ferenc: Tízmilliónál kevesebben: válogatott írások a magyar népesedésről, 312 Sz 12 - kölcsönözhető, illetve helyben olvasható a Szociológiai Olvasóteremben

A teljes listát a katalógusban az alábbi linkre kattintva érhetik el: https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=find&pagesize=10&ROOP=&COLL=SZOCIOL%C3%93GIAI+BIBLIOGR%C3%81FIA&DATEstart=&DATEend=&index0=IROD&text0=n%C3%A9pesed%C3%A9s&textlogic0=and&index1=AUTH&text1=&textlogic1=and&index2=TITL&text2=&button=Keres&whichform=advancedsearchpage 

Források és további olvasnivalók:
https://www.un.org/en/observances/world-population-day/background
http://fna.hu/hir/tulnepes16
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nepesedesi_vilagnap/2020/index.html#tovbbiadatokinformcik
https://www.worldometers.info/world-population/ 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online