Folyóirat-ajánló: Médiakutató 

A Szociológiai Gyűjtemény mai bejegyzésében a Médiakutató folyóiratának legfrissebb, a 2021/3-4-es számát ajánljuk. A folyóirat a Szociológiai Gyűjtemény részét képezi, így a Gyűjtemény folyóirat-galériáján helyben olvasható, a korábbi lapszámaival együtt.  

A Médiakutató 2021-es őszi-téli lapszáma
Fotó: A lapszám borítója, Médiakutató hivatalos oldala

A Médiakutató aktuális száma egy összegző cikkel kezdődik, melyet Bajomi-Lázár Péter írt, aki a folyóirat alapítói közt van jelen. Felvezető cikkében a médiáról és annak változásáról, kutatási múltjáról ír, Paradigmaváltások a médiakutatásban címmel. A cikk szövege bővített változatban a 2021-es Médiakutató konferencián hangzott el, mely a folyóirat 20 évvel ezelőtti alapítása alkalmából került megrendezésre.  

A lapszám második témakörében a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos cikkeket olvashatnak. Andok Mónika Trendek az online vallási folyamatokban a koronavírus-járvány idején Magyarországon cikkében arról ír, hogy hogyan reagáltak a magyar egyházak az online térbe való átköltözésre, és a hívők milyen online szertatásokba kapcsolódtak be. A következő tanulmányt Rajnai Richárd és Németh Szilvia írta, melyben a pandémia általi iskolai digitális médiahasználatról van szó. A szerzők egy fókuszcsoportos kutatás segítségével vizsgálták a 2020-ban kitört világjárvány iskoláskorúak internethasználatára vonatkozó változásokat. Kutatásukba a diákok mellett a tanárokat és a szülőket is bevonták.  

A harmadik témakör jogi kérdéseket elemez. Polyák Gábor és Nagy Krisztina Az egészségügyi kommunikáció alkotmányos keretei című tanulmányában az “infodémia”, azaz a félretájékoztatás és dezinformáció egészségügyre vonatkozó jelenségét vizsgálták.  

A negyedik témakör a politikai kommunikáció, melyen belül több cikket is olvashatunk, ezek közül az egyik Válságban a kommunikáció! Válságban a kommunikáció? N. Varagya Szilvia írása, amely a szlovákiai közéleti retorikát mutatja be a pandémia első évében. Az Új Szó magyar nyelvű napilap járványkommunikációjáról, híreinek elemzéséről ír a szerző.  

A Médiakutató aktuális számában számos érdekes cikket olvashatunk még a migrációval, médiakutatás történelmével kapcsolatban, az eurózóna határainak szimbolikus mozgatásáról, valamint újságírással kapcsolatban is. Ez utóbbiból kiemelendő Tófalvy Tamás cikke, Lehet-e folyamatos válságban az újságírás? címmel. A szerző cikkében az újságírás történetéről, a pandémia okozta újságírás válságáról, azok narratíváiról ír. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy ezek a narratívák milyen társadalmi vagy épp gazdasági kontextusokkal függhetnek össze.  

A FSZEK katalógusában ide kattintva megtalálják a Médiakutató előző lapszámainak tanulmányait, legtöbbjüket online hozzáféréssel is. 
A Médiakutató folyóiratának hivatalos oldala: https://www.mediakutato.hu/ 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online