Folyóirat-ajánló: külföldi folyóiratok

A mai bejegyzésünkben ismét, bár virtuálisan, a Szociológiai Gyűjtemény olvasótermének galériájára látogatunk, ahol a helyben olvasható magyar és idegen nyelvű folyóirataink találhatóak. Az alábbiakban 3 angol nyelvű szociológiai folyóirat friss lapszámaiból ajánlunk 1-1 tanulmányt. Mindhárom folyóirat Gyűjteményünk galériáján található, helyben olvasható.

Cultural Sociology: Vol. 15, 1. szám, 2021/Március

A Cultural Sociology folyóirat borítója
Fotó: FSzEK

Deborah Lupton - “Not the Real Me”: Social Imaginaries of Personal Data Profiling, 3-21. old

A szerző tanulmánya egy ausztrál kvantitatív kutatáson alapszik, melyben a résztvevők a saját digitális “perszónájukról” és személyes adataik internetes felületeken való megjelenéséről voltak megkérdezve. A résztvevők tisztában voltak azzal, hogy azzal, ahogy az online térben “viselkednek”, kialakít egy képet róluk, emellett, hogy adataikat reklám- és kormánycégek használták fel. Emellett az is kérdéses, hogy vajon mennyire hűen ábrázolható az ember személyisége az alapján, ahogy az interneten bemutatja magát.

A lapszám további cikkei is nagyon érdekes témákkal foglalkoznak, mint például a zene és a társadalmi nem és rassz kapcsolatával, valamint a közösségi média kulturális szociológiájával is.

European Societies: Vol. 23, 1. szám, 2021

A European Societies folyóirat borítója
Fotó: FSzEK

Alessandra Gaia, Emanuela Sala, Gabriele Cerati: Social networking sites use and life satisfaction. A quantitative study on older people living in Europe, 98-118. old

Az alábbi lapszám egyik különösen izgalmas tanulmányában az európai idős korosztály és a közösségi média használatának kapcsolatát vizsgálják, mivel az eddigiekben kevés adat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van az idősek jólétére a közösségi média használatuk. A kvantitatív kutatásuk során pozitív összefüggést találtak a közösségi média oldalak és az időskori élet-elégedettség között.

A lapszám további cikkei között egyéb tartalmakat olvashatnak például a munka-magánélet dél-európai országainak alakulásáról, a tudatos gyermektelenség kérdéseiről és kialakulásáról, végül az egyedül élők számának megnövekedéséről Spanyolországban.

Sociological Theory: Vol. 39, 1. szám, 2021

A Sociological Theory folyóirat borítója
Fotó: FSzEK

Monika Krause: On Sociological Reflexivity, 3-18. old

Ebben a cikkben a szerző kritikával illeti azt a nézőpontot, amely a társadalomtudományokat filozófiai szempontból vizsgálja, valamint erősebb reflexivitást vár a szociológiában a szociológiai kutatásokkal együtt. Azt próbálja meg példákon keresztül szemléltetni, hogy a szociológiai önvizsgálat, reflexió szükséges ahhoz, hogy a kutatási szféra is fejlődni tudjon.

A folyóirat lapszámának további témái közt megtalálható többek között a közönség szerepe és hatása a teljesítmény mérésére, továbbá a faji kapitalizmus elméletének vizsgálata is. 

Az ajánlóban bemutatott folyóiratok online is elérhetőek beiratkozott olvasóink számára, ha az alábbi linkre kattintanak: http://naviga.cz/hu/naviga/ 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online