Az európai kultúra napja 

A Szociológiai Gyűjtemény mai bejegyzésében az európai kultúra napjáról olvashatnak. 

Imázsfotó Európai Uniós zászlókkal
Fotó: Pixabay

Az európai kultúra napja 2008-ban, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére jött létre, melyet szeptember 20-án tartanak. Az esemény célja, hogy bemutassák az egyenrangú, európai kultúrák együttműködését és azok fejleszthetőségét. Az együttműködő országok saját hazájukban ezen a napon kulturális programok szervezésével járulnak hozzá az eseményhez. 

Ahogy az már fentebb olvasható, 2008-ban, néhány évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után, a szlovákiai Nagykövesden írták alá az alapító országok azt az együttműködési szerződést, mellyel ez a nap az európai kultúra napja lett. A résztvevő országok közé tartozik Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, majd később Románia és Ukrajna is csatlakozott hozzá. 

Az európai kultúra napjának dátuma szorosan kötődik a 'Kulturális Örökség Napjai' (European Heritage Days) elnevezésű rendezvényhez, mely az Európa Tanács és a Európai Bizottság kezdeményezésére indult el, még 1999-ben. Az Európai Unióhoz, valamint az Európai Kulturális Egyezményhez csatlakozott országok ekkor ugyancsak kulturális programokkal, eseménysorozatokkal ünneplik közös értékeiket, kultúrájukat. Magyarországon az előző hétvégén, szeptember 17-18-án tartották, melynek keretein belül számos hazai kulturális intézmény ingyenesen volt látogatható. Az Európai Kulturális Egyezményhez tartozó 50 tagország minden évben több, mint 70 000 eseménnyel várja az európai állampolgárokat. 

Az idei Kultúrális Örökség Napjának borítója
Fotó: COE

A Szociológiai Gyűjteményben számos európai kultúrával és egyéb témájával kapcsolatos műveket találhatnak, online formában, de akár helyben olvasva is, alább elérhető a teljes lista a katalógusunkban:  https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb;jsessionid=40C3FC2192FBDE22473CDECFB8B82FAE?action=find&pagesize=10&ROOP=&COLL=SZOCIOL%C3%93GIAI+BIBLIOGR%C3%81FIA&DATEstart=&DATEend=&index0=ZUTY&text0=&textlogic0=and&index1=SUBS&text1=&textlogic1=and&index2=TITL&text2=eur%C3%B3pai+kult%C3%BAra&button=Keres&whichform=advancedsearchpage¤tpage=advancedsearchpage 

Forrás:   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_kult%C3%BAra_napja 

https://www.coe.int/en/web/culture-and-heritage/european-heritage-days 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online