Programon készült fotó a résztvevőkkel Programon készült fotó a résztvevőkkel

2023. március 28-i Könyvklubunk témája Sztehlo Gábor: Háromszázhatvanöt nap – Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben című kötete volt. A beszélgetésre meghívtuk Buda Annamáriát, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezetőjét, Kertész Botondot, a kötet lektorát és Keveházi Lászlót, Sztehlo Gaudiopolisának első miniszterelnökét.

A beszélgetést Buda Annamária vezette, aki elmondta, hogyan ismerkedett meg Sztehlo munkásságával és milyen fontos személyiség számára a mai napig. Korábban megjelent kötete sokszor nála van, és gyakran teszi fel magának a kérdést, amikor egy-egy nehezebben megoldható problémával találkozik, hogy vajon mit tenne az ő helyében Sztehlo Gábor?

Kertész Botond elmondta, hogy Sztehlo egész életét a segítségnyújtás jellemezte. Ő alapította Magyarországon dán minta alapján az első népfőiskolát Nagytarcsán, hogy segíteni tudja a szegény, paraszti származású fiatalok oktatását és felemelkedését.

A második világháború idején zsidókat mentett, a háború vége után a nehéz sorsú gyerekeket segítette, létrehozva számukra a gyerekköztársaságot, Gaudiopolist.

Az 50-es években, amikor államosítani akarták intézményét, nem vállalta a vezetését, mert látta, hogy a kialakuló diktatúrában nem tudná az ő elvei szerint szabadon működtetni.

Ezután a kitelepítettek segítségére sietett.

Keveházi László mesélt gyerek- és fiatalkoráról, elmondta, hogyan ismerkedett meg Sztehloval és hogyan lett belőle Gaudiopolis első miniszterelnöke. Elmondta, hogyan zajlott az élet Sztehlo intézményében, milyen jól érezték ott magukat és a mai napig sokan a megmentőjükként emlegetik Sztehlot. Minden évben találkoznak a sírjánál és elmondják egymásnak, kivel mi történt azóta.

A közönség kérdései, hozzászólásai után még sokan maradtak nálunk egy kis beszélgetésre.
Információ

Márai Sándor Könyvtár

1016 Budapest, Krisztina körút 87-91.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek0101@fszek.hu
Telefonszám:
+36 1 356 4694 vagy +36 1 666 1048 0101
Vezető: Mátray Klementina
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online