Balatoni impressziók, Kovács Emőke könyvbemutató estje 

2021. november 26-án Dr. Kovács Emőke, MMA-ösztöndíjas történész látogatott el hozzánk és beszélt a balatoni történeteket, a tóhoz kapcsolódó érdekességeket bemutató Balatoni impressziók című könyvéről. 


Balatoni impressziók című könyvForrás: Fekti Vera

A történész mesélt életútjáról, a Pannon tengerhez való személyes kötődéséről és kíváncsiságáról. Szerinte „a magyar embereknek a Balaton egyfajta közös nyelve”. Az évek során érdeklődve kutatta a helyi történeteket, lokálpatriótákat és a nagy tó fejlődését. Eredményeit rövid írásokban publikálta különféle szakfolyóiratokban, magazinokban. Addig íródtak, míg egy könyvnyi anyag meg nem született. 

A könyvből megtudhatjuk többek között, hogy Sümegen ki épített iskolát, gyárat, városházát, kórházat; miért volt szüksége Szinyei-Merse Pálnak festőkabinra; mi volt a ma ismert fürdőkultúra kialakulásának története. 

Kovács Emőke előadása   

Az előadás alatt a könyvben szereplő illusztrációkFekti Vera festőművész légies akvarelljei jelentek meg a kivetítőn, mintegy megteremtve a könnyed időutazást a tájakhoz. 


Forrás: Fekti Vera, ujkor.hu

Kovács fel is olvasott a könyvből, Borsos Miklós szobrász, grafikus, képzőművész kedves vallomását. Az idézetet a könyv 71. oldalán találja az érdeklődő. 


A könyv magánkiadásban jelent meg, rengeteg figyelemmel, különleges papírválasztással, igényesen fűzött lapokkal azzal a nem titkolt szándékkal, hogy következő évtizedekre is forgatható és olvasható maradjon. 

Az est végén közönség tagjai is megosztottak pár személyes balatoni történetet. Írta: Kaprinyák Szilvia

Fotók: Kuczkó Andrea

Információ

Körúti Könyvtár

1066 Budapest, Teréz körút 2-4.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek0601@fszek.hu
Telefonszám:
06 1 322 6656
Vezető: Kuczkó Andrea
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online