Magyarországi Symbolikus Nagypáholy páholyháza, Podmaniczky utca 45.

Podmaniczky utca 45. 1896-ban
Fotó: flickr.com

1886-ban két különböző szabadkőműves csoport (a János-rendű, valamint a skót rítusú Nagyoriens) egyesült, így létrejött a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy első állandó központja. Innentől 1919-ig számítják a magyar szabadkőművesség virágkorát: ebben az időben közel száz páholyban mintegy 11 ezer szabadkőműves dolgozott, közöttük olyanok, mint Ady Endre, Balassa József, Bölöni György, Ignotus, Kernstok Károly, Mechwart András, Wekerle Sándor, Kosztolányi Dezső, Türr István, Pulszky Ferenc, Benedek Elek, Kresz Géza, Heltai Jenő, Bláthy Ottó Titusz és még sokan mások.

Ady Endre költő Kosztolányi Dezső írő Benedek Elek író
A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy pár nagyhírű tagja
(balról jobbra: Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek)
Fotók: en.wikipedia.org, hu.wikipedia.org

A magyar szabadkőművesek Symbolikus Nagypáholya 1890-ben javasolta egy állandó páholyház felépítését. 12 pályaműből Ruppert Vilmos terveit fogadták el, aki maga is szabadkőműves volt, a Régi Hívek nevű páholy tagja. Az épületet végül ünnepélyes keretek között, 1896-ban adták át. Az első világháború alatt a Nagypáholy által hadikórházként üzemelt, 1920 májusában pedig a Magyar Országos Véderő Egylet foglalta el a páholyházat, miután a Tanácsköztársaság, majd Dömötör Mihály néppárti belügyminiszter formálisan is betiltotta a páholyéletet. A második világháború után rövid időre ismét a szabadkőművesek használták az épületet 1947-ig, utána a belügyminisztériumhoz tartozott egészen a rendszerváltásig.

Az épület homlokzatán megmaradt szabadkőműves dísze

Fotó: kozterkep.hu

Az épület végleges, mostani állapota 2018-ban készült el. Az egykori szabadkőműves központot érintő legnagyobb változást még csak észre sem lehet venni az utcáról: az eredetileg háromemeletes épület immár hétszintes, a második és a harmadik közötti óriási teret egy közbeékelt szinttel választották el egymástól, és plusz három emelettel toldották meg az egész házat, de úgy, hogy a ház eredeti pompáján nem esett csorba.

A páholyház ma Mystery Hotel Budapest néven

Fotó: mysteryhotelbudapest.com

Forrás: mysteryhotelbudapest.com 

Információ

Körúti Könyvtár

1066 Budapest, Teréz körút 2-4.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek0601@fszek.hu
Telefonszám:
06 1 322 6656
Vezető: Kuczkó Andrea
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online