A Körúti Könyvtár jogelődjének, a Kertész utcai könyvtárnak rövid története

A Könyvtár a FSZEK 22. számú könyvtáraként 1957. november 7-én nyílt meg a Lenin krt. 32. I. emeletén. Alapállományát az a 6 -7 ezer kötet jelentette, amelyet az akkori Népművelési Minisztérium ajánlott fel. A könyvtár helyiségéről a Kerületi Tanács, az üzemeltetéshez szükséges személyzetről és felszerelésről a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gondoskodott. Érdekessége a könyvtárnak, hogy itt valósult meg először a FSZEK hálózatán belül, kisérletképpen a szabadpolcos kölcsönzési rendszer.

Az olvasók számának növekedése szükségessé tette a könyvtár fejlesztését, így 1962. november 7-én átadták az új, korszerű, nagy olvasóteremmel rendelkező szabadpolcos könyvtárat a Kertész u. 20. szám alatt. A könyvtár a hálózat egyik legnagyobb forgalmát bonyolító egységgé fejlődött, az olvasóterem szombat délután és vasárnap délelőtt is nyitva tartott.

A Kerületi Tanács 1975-ben további alapterület bővítést tett lehetővé, kiutalta a Kertész utca 15. sz. alatti házban lévő "Tánciskolát".

A kapott helyiség kb. 400 m2, és két szintes volt, melyben olvasóterem, hangzótár kapott helyet. Az olvasótermi dokumentumokon kívül gyűjtötte a nyelvészeti, irodalomtörténeti és kritikai műveket. Az AV eszköztára szintén a kiemelt állományrész volt, irodalmi és nyelvtanulást segitő lemezeket, kazettákat gyűjtött.

2000-ben az új Központi Könyvtár megnyitásakor az olvasótermi anyag bekerült a Központ állományába, a Kertész utcai könyvtár a 20. szám alól átköltözött a 15-be és itt folytatódott a kölcsönzés.

A Kertész utcai könyvtár

2018-ban az Andrássy úti könyvtár megszűnt, egyesült a két könyvtár állománya és a Kertész u. 15-ben váltak kölcsönözhetővé az addig Andrássy úti könyvtárban található dokumentumok.

2021. július 1-től a Kertész utcai könyvtár is az Andrássy úti könyvtár sorsára jutott, de a két könyvtár megszűnése után megvalósult egy több éve megálmodott, több funkcióval is rendelkező új könyvtár.

2021. szeptember 1-én a Teréz körút 2-4. alatt nyílt meg a Körúti Könyvtár.


Fényképek az építkezésről
Építkezés (galéria)
Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről Fényképek az építkezésről

Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról
Festés és belsőépítészeti munkák (galéria)
Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról Fényképek a könyvtár festéséről és a belsőépítészeti munkákról

Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről
Berendezkedés és költözés (galéria)
Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről Fényképek a könyvtár berendezéséről és a költözéséről

Fotók: Kuczkó Andrea, könyvtárvezető

A Körúti Könyvtár feladata, hogy színvonalas könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, multifunkciós, kulturális és közösségi találkozóhellyé váljon. Egyszerre kínálja az Andrássy úti és Kertész utcai könyvtár olvasói számára a már megszokott, hagyományos könyvtári szolgáltatásokat, ugyanakkor új típusú szolgáltatásokkal is készülünk.

A könyvtár szolgáltatásai:

1. Helyben használat

2. Kölcsönzés: könyvek, folyóiratok és magazinok, DVD, hangoskönyvek

3. Önkiszolgáló kölcsönzés

4. Könyvet Házhoz – házhozszállítás a VI. kerületben élő, otthonukhoz kötött lakók számára

5. Számítógép-használat, Internet, WiFi

6. Adatbázisok helyben használata és távoli elérése

7. Locker

8. Nyomtatás, szkennelés – beiratkozott és tagsággal nem rendelkező használóknak egyaránt

9. Tanulótér - saját eszköz használatával

10. kiállítások és kulturális rendezvények

11. Használó képző tanfolyamok saját eszközzel, olvasói igény szerint

A könyvtár 26.000 dokumentumot tartalmaz, melynek nagy része szépirodalom. Kiemelt feladatunk a kortárs magyar és világirodalom gyűjtése. Jelentős rész még a szórakoztató irodalom. Fontosnak érezzük a szakkönyvi állomány bővítését/frissítését, főleg a társadalomtudomány, az idegennyelvi állomány, az útikönyvek, és helytörténeti könyvek gyűjtését.

A könyvtárba 47 féle folyóirat, 4 napilap, és két idegennyelvi napilap jár.

Információ

Körúti Könyvtár

1066 Budapest, Teréz körút 2-4.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek0601@fszek.hu
Telefonszám:
06 1 322 6656
Vezető: Kuczkó Andrea
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online