Ezt a cikket 2021. 08. 13 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kortárs + klasszikus: Kosztándi / Körmendi

2021. augusztus 12. (csütörtök) 18:00 óra

FSZEK Zenei Gyűjtemény, Szalon (Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.)

Kosztándi István és Körmendi Klára zenészek

Műsor:

 • J. S. Bach: c- moll hegedűszonáta BWV 1017, Siciliano
 • Beethoven: Tavaszi szonáta Op. 24 (I. tétel)
 • Horváth Márton Levente: Trans and dance
 • Schubert: D-dúr szonatina Op. 137 No. 1
 • Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül - A dalnak lenge szárnyán
 • Fekete Gyula: Szerenád
 • Mendelssohn: Rondo Capriccioso Op. 14
 • Csajkovszkij: Melódia Op. 42 No. 3
 • Balogh Máté: Oscar-beszéd
 • Elgar: Szerelmi üdvözlet
 • Tóth Péter: Legenda

Közreműködik:
Kosztándi István (hegedű), Körmendi Klára (zongora)

Kosztándi István Liszt-díjas hegedűművész, a szegedi szimfonikusok I. koncertmestere és zenekari szólistája, a SZTE Bartók Béla Művészeti Kar vonós tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Szegedi Kamarazenekar és a BBMK Vonós Kamarazenekar művészeti vezetője, a Kosztándi Vonósnégyes alapítója és primáriusa. A székelyföldi Bereckben született, Kolozsvárott tanult, Nagyváradon kezdte, majd – 1991-től – Szegeden folytatta zenekari művészi pályafutását. 1996-tól 2001-ig a lisszaboni Orchestra Metropolitana tagja, koncertmestere és vendégművésze, valamint az Academia Metropolitana de Musica tanára is volt. Szólistaként is aktív, kitűnő karmesterek partnereként számos versenyművet szólaltatott meg az utóbbi években magyarországi koncertjein kívül Romániában, Olaszországban, Portugáliában, Franciaországban, Szlovákiában és Kínában. A szegedi szimfonikusoktól háromszor érdemelte ki az Év Zenésze kitüntetést, kétszeres Artisjus-díjas, illetve Löw Lipót- valamint Gregor József-díjas, a Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűt és Szeged város aranyplakettjét is elnyerte. Számos kamaraegyüttesben játszik. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Rádió, TV- és CD-felvételek őrzik munkásságát. 2014-ben DLA fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Doktori disszertációjának címe: „A zeneszerzés és a hegedű román mestere: George Enescu”

Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművész, tanulmányait Zempléni Kornél és Solymos Péter növendékeként végezte. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett kitüntetéses diplomát 1967-ben. 25 éven keresztül az Országos Filharmónia szólistájaként koncertezett itthon és külföldön egyaránt. Számos zenei fesztiválon fellépett: Korunk Zenéje, Minifesztivál (Budapest), Párizsi Humanité Fesztivál, ISCM Fesztivál London, Zágrábi Biennálé, Holland Fesztivál (Amsterdam), Varsói Ősz. Műsorának jelentős részét kortárs szerzők művei képezik, sokat ő mutatott be Magyarországon, illetve külföldön. Több zeneszerző neki ajánlotta darabját (Bozay, Durkó, Soproni). 1993 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Díjak: Liszt Ferenc-díj (1992) Lajtha László-díj (1997), Bartók-Pásztory-díj (1999), Veress Sándor-díj (2001), Artisjus díj, melyet 1984 óta 13-szor kapott meg. A Hungarotonnál két önálló CD-je jelent meg (XX. századi zene), a Naxos cégnél 10 önálló CD (Ravel, Debussy, Satie-összes, Lajtha-összes, Mosonyi zongoraversenye és négykezesei). Ezenkívül kamarapartnerként több CD-n szerepel.

• • • • •

A részvétel szabályai
A zárt térben tartott rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges. Maszkviselés nem kötelező.

Regisztráció
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail címen vagy az (1)-411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk az ülőhely számának megadásával, a helyfoglalás nem érkezési sorrendben történik. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a koncerten, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

Képernyőkép a Zenei Gyűjtemény padlet oldaláról, amely a linkre kattintva olvasható.

Ez komoly!
A koncert rendhagyó, nyári kamarasorozatunk második rendezvénye. A sorozat részletes programja kapcsolódó videókkal, kvízekkel, könyvajánlatokkal elérhető Padlet-oldalunkon.

Könyvtár a palotában
A koncert előtt, 17 órától az érdeklődőknek vezetett sétát szervezünk a könyvtár Europa Nostra- és Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttesében.  A pesti „mágnásfertály” egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciaként szolgáló Wenckheim-palota 90 éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben Meinig Artúr tervei alapján épült, majd az ezredfordulón teljes egészében restaurált neobarokk palota a hozzá kapcsolt modern épületszárnyakkal a régi és az új összhangjának különlegesen szép példája.  Ha részt kíván venni a koncert előtt a sétán is, kérjük, a koncertregisztrációs e-mailben (koncertregisztracio@fszek.hu) jelezze ezt.
 

 
A koncert  a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. 
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
(Fotók: Kosztándi István, www.youtube.com)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin (osztályvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online