Ezt a cikket 2021. 08. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános- és középiskolai mentor- és kísérleti programok

A tanév végéhez közeledve, sajnos ismét sok diákot érint az iskolai lemorzsolódás veszélye. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a tanulók 13 százaléka mozog a lemorzsolódás határán, számuk és arányuk megyékként és iskolatípusonként is eltérő, viszont korcsoportként a legveszélyeztetettebbek a kilencedikesek és a legtöbben a szakképző iskolák diákjai. A korai iskolaelhagyók aránya bár évről évre változik, de még mindig nem érte el az EU által 2020-ra célként kitűzött 10 százalékos arányt, a lemorzsolódás arányának csökkentéséért itthon olyan oktatási mentor programok működnek, melyek a felzárkóztatást segítik és szakmai képzéseket is indítanak, vagyis a továbbtanulást és a szakma választást segítik.  

Összeállításunkban most a legismertebbek munkáját mutatjuk be. Ezek az alapítványok és projektek esetleg a nyári szünidő hasznos eltöltésére, avagy iskolaváltáshoz is segítséget nyújthatnak. 

Forrás: CANVA


Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa
A szeretetszolgálat oktatási alapítványa 2020 – ban az elsők között indította el műhelyiskolai képzését. A program a 16 évnél idősebbeknek szól, egészen pontosan azoknak, akik már elvégezték az általános iskolát, de sem szakmát, sem érettségit nem szereztek. 
A műhelyiskolák kísérleti programjához az első tanévben kilenc szakképző intézmény és két egyházi, karitatív szervezet csatlakozott. A képzéseken olyan tanulásszervezési módszert használnak, amelyben a mester, a mentor és a diák együtt nézi át a vizsgák anyagát, közösen beszélik meg, mennyi idő alatt és hogyan, milyen projekteken keresztül jut majd el a diák a vizsgáig és hogy hetente hány napot jár be az üzembe gyakorlatra. Az alapítvány honlapján további részleteket olvashatunk a módszerről és az iskola képzési lehetőségeiről. 


Tanítsunk Magyarországért 
A kormányzati program a mentorálási tevékenységekre alapul, amelynek kettős célja van, egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolásokat támogatja a jó tanulmányi eredmények elérésben, másrészt a programban résztvevő diákok és mentorok is kölcsönösen tanítják, támogatják egymást. A program 4 fő pillére, az egyetemi mentorprogram, középiskolás mentor-program, HÖOK mentorprogram és vállalati mentorprogram.  
Az egyetemi mentorprogramban például a mentor szerepét betöltő egyetemisták a projekthez csatlakozott általános iskolák egyikében meghatározott számú 7. osztályos kisdiákkal kezdik meg a közös munkát. A mentorok a felzárkóztatás mellett megismertetik a diákokkal a településen túli szabadidős lehetőségeket (pl. állatkert, mozi, múzeumok) is, a mentorok munkájukért ösztöndíjat kapnak. További részletek a projektről és a mentorálási lehetőségekről a program honlapján találhatók. 


A „21-ek”: a 21 Nő az egészségügyért alapítvány
Az alapítvány tagjai az egészségügy és a tudományos élet ismert és elismert szereplői. Programjuk célja a szakmai utánpótlás nevelése. Projektjükkel az egészségügy, a kutatás és a gyógyszerészet területeit mutatják be és ingyen oktatják is a jelentkezőket. A program részleteiről lásd a honlapot.

 

Kísérleti programok:

KultúrBónusz
A kísérleti program fő célja, hogy növelje az Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióban a kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához, illetve múzeumi tudáshoz való hozzáférését.

Erősségközpontú oktatási program 
Magyarország első, tudományosan megalapozott karaktererősség-fejlesztő programja óvodáknak és iskoláknak, mely egy egész tanévre szóló programot tartalmaz. A gyerekek és pedagógusok együtt fedezhetik fel saját erősségeiket és hozhatják ki magukból a lehető legtöbbet. 

Linkajánló további oktatási mentorprogramokról (a teljesség igénye nélkül)  
Igazgyöngy Alapítvány 
Romaversitas Alapítvány 
Snétberger Zenei Tehetség Központ 
Kesztyűgyár Közösségi Ház mentorprogramja
Országos Vállalkozói Mentorprogram 

A témához kapcsolódó hírek:  

Diákok tízezreit veszélyezteti a lemorzsolódás, Nógrádban a legrosszabb a helyzet. 
Nincs iskola, nincs internet, nincs pénz

Információ

Központi Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:
A Sárkányos Gyerekkönyvtár nyitvatartása itt olvasható.

Elérhetőségeinkért kattintson IDE

Vezető és elérhetősége:
E-mail: kktitkar@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5017
Vezető: Dr. Dippold Péter
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

OnlineFacebook link Youtube link