Ezt a cikket 2021. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kortárs trió – beszélgetések a 20–21. századi magyar zenéről

Ötrészes online beszélgetéssorozatot tett közzé a FSZEK Zenei Gyűjtemény Youtube-csatornáján.  Az események házigazdája Hollós Máté zeneszerző, aki a kortárs zenével kapcsolatos, gyakran felvetődő problémákat járja körbe élményszerű eszmecsere formájában vendégeivel – zenetörténészekkel és zeneszerzőkkel.

 

Hollós Máté ezekkel a gondolatokkal ajánlja figyelmünkbe a sorozatot:

A kortárs zenéről sokszor azt gondolják, a pillanat zenéje. A pillanaté, amelyben élünk. Különlegességei, bennünk még nem felszívódott „vad” újításai minden múltbelivel dacolnak, sehonnan sem erednek. És sokan úgy vélik, sehová sem vezetnek: múló epizódjai annak a folyamatnak, amelynek során az „idilli” hagyományba, vagy annak mai felhígításába térünk lubickolni.

Aki így gondolkozik, elfelejti, hogy két évszázada kezdődött a naprakésszel való „hadakozás”, amit a korábban kizárólag aznapi zenével szolgáló környezetbe beszüremkedő régebbi muzsika játszása, később a szórakoztató zenei műfajok térnyerése fokozott egyre drámaibbá.

Zeneszerző és zenetörténész vendégeinkkel arra keresünk választ, mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene, s hogy vajon Bartók még modern-e? Megvizsgáljuk, milyen igény van a világ mai zenéjében, s azon belül hazai kortársaink művészetében a nemzeti hang felmutatására. Kitekintünk az elektroakusztikus zenére, a számítógépes zeneszerzés lehetőségeire, s eltűnődünk azon, ma és a jövőben milyen helyszíneken milyen közönségnek milyen repertoárt játsszunk, miként hozhatjuk közelebb a kortárs közönséghez a mai zenét.

Komoly szempontokkal, de nem nyársat nyelt szakmai hókusz-pókusszal várjuk Önöket – várunk Titeket! A magázó-tegező megszólításban az a remény fogalmazódik meg, hogy tág életkori határok között nyitjá(to)k ránk a képernyőt.

 

A sorozat részei a következők (a címre kattintva megtekinthetők a videók): 

 

1. Mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene?

Hollós Máté vendégei: Dalos Anna zenetörténész, Kerékfy Márton zeneszerző, zenetörténész

 

2. Bartók még modern? A Bartók utáni nemzedékek szellem- és zenetörténete

Hollós Máté vendégei: Fekete Gyula zeneszerző, Retkes Attila zenetörténész

 

3. Hol, kiknek, mit játsszunk? Koncerthelyszínek, közönségépítés, repertoár a kortárs zene meg- és elismertetésére

Hollós Máté vendégei: Balogh Máté, Virágh András Gábor zeneszerzők

 

4. Nemzeti hang és globalizáció a kortárs zenében

Hollós Máté vendégei: Bánkövi Gyula, Beischer-Matyó Tamás zeneszerzők

 

5. Az elektronika és a számítógép hatása a komponálásra

Hollós Máté vendégei: Pintér Gyula, Szigeti István zeneszerzők

 

A programsorozat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.