Ezt a cikket 2022. 01. 29 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Martzy Johanna, a szépség szolgálója - zenés könyvbemutató

 

Trianontól a ll. világháborúig a zene vetületében
A Budapesti Filharmonikus Hangversenybarátok Alapítványának programsorozata.

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont: 2022. január 28. (péntek) 18 óra

Közreműködik:
L. Beke Ágnes (hegedűművész, a könyv szerzője)
Balogh Ferenc (hegedűművész)

Bár Martzy Johanna (1924-1979) bejárta a világ nagy koncerttermeit, a leghíresebb karmesterekkel is játszott, nevét ma már csak kevesen ismerik: leginkább vájtfülű lemezgyűjtők, akik néha kisebb harcot vívnak egy-egy Martzy-felvételért. L. Beke Ágnes hegedűművész azért vállalkozott portrékönyve megírására, hogy e méltatlanul kevéssé ismert, nagyszerű magyar művésznőt bemutassa a szélesebb zeneszerető közönségnek. A könyv családtagokkal való beszélgetések, valamint régi kritikák, újságcikkek, levelek alapján idézi fel a művésznő alakját és pályáját.
 
Martzy Johanna hatéves korában kezdett hegedülni tanulni. Hubay Jenő a világ legjobb hegedűseinek sorába emelkedést jósolta a nyolcesztendős csodagyerek játékát hallva. 1947-ben – első és addig egyetlen női győztesként – első díjat szerzett a genfi nemzetközi versenyen, majd óriási sikerű európai hangversenykörutat tett. 1948-ban, a svájci Glarusban telepedett le – világsikerének ezt követően már legfeljebb híre érhetett el hozzánk.
 
Estünkön a szerző, L. Beke Ágnes zenés bejátszásokkal és vetítéssel kísért előadás formájában mutatja be könyvét (Martzy Johanna hegedűművésznő, a szépség szenvedélyes szolgálója  Püski, Budapest, 2021).
Az előadást Balogh Ferenc hegedűművèsz játéka színesíti, aki J. S. Bach szólóhegedűre írt műveiből ad elő tételeket, felidézve, hogy Martzy Johanna volt az első nő, aki lemezre játszotta ezeket a műveket.
 
A sorozat támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.

A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány és szájmaszk viselése szükséges.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
(Fotó: FSZEK)