Ezt a cikket 2022. 10. 07 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Októberig érkezhetnek a szakmai tervek

Októberig 7-ig várja a Könyvfőváros projektirodája azokat a könyves ötleteket, eseményterveket, amelyek a 2023-as Budapest Könyvfővárosa programsorozat keretében jelenhetnek meg.

A Budapest Könyvfőváros 2023-ban egy egész éven átívelő programsorozattal ünnepli a főváros egyesítésének 150. évfordulóját. Az eseménysorozatot a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálja, a tervezést pedig a könyvszakma szereplőiből összeállított Szakmai Tanácsadó Testület segíti.

Kép forrása: Budapest Főváros, FSZEK

A kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes, Dr. Bősz Anett fontosnak tartja: „Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából számos kulturális program és kezdeményezés indult útjára. Hiszek abban, hogy a 2023-as év éppen ezért varázslatos lesz, nem pusztán a fővárosi polgárok, de az egész magyar társadalom számára, úgy a határon innen, mint a határon túl. A közelgő programok közül a szívem egyik csücskévé vált a Könyvfőváros, amely jóval több annál, mint az olvasás népszerűsítése. A program keretében megvalósuló drámapályázatnak és nagyregénynek köszönhetően a főváros most nem csak olvasó, de író is lesz.”

A könyves év hármas üzenete: a könyv híd, a könyv tett, és a könyv szabadság.

Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk azzal, ami a közös bennünk, azzal, ami összeköt minket, olvasó embereket.
A Budapest Könyvfőváros projektirodája 2022. október 7-ig gyűjti a fővárosi könyves ötleteket, amelyeket nemcsak a könyvszakmai szervezeteken keresztül, de közvetlenül, online is el lehet juttatni a szervezőkhöz. (A pályázati űrlap innen érhető el.)

A Budapest 150 - Budapest Könyvfőváros idén a 93. Ünnepi Könyvhéten mutatkozott be először, ahol Budapest olvasószobájában számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló programmal fogadta az olvasni vágyókat. A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején 2022. szeptember 29. és október 2. között szakmai eseményekkel, könyves játékokkal és izgalmas színpadi programokkal várja a fővárosi közönséget a D43-as standnál. A #budapestolvas programjai egyszerre népszerűsítik az olvasást, erősítik a fővárosi kisközösségeket és teszik az olvasókat egy nagy közös történet részévé