Ezt a cikket 2021. 11. 11 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar diákok sikere Oxfordban

Angliában esszéversenyt nyertek a Milestone Intézet diákjai.

Csákány Olivér, a veszprémi Lovassy László Gimnázium végzőseként és a Milestone Intézet, mint felkészítő iskola senior programjának a diákja nyerte meg az idén az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt, a Mary Renault-díjat.
A díj elnyerése, így a verseny is nagyon elismert az Egyesült Királyságban, például van olyan középiskolásoknak szóló WEB oldal, amely „egyenes út az egyetemre” felkiáltással listázza a versenyt.  


A Mary Renault-versenyt az oxfordi St. Hugh’s College hirdeti meg 16-18 éves diákoknak. A névadó, az angol írónő, itthon kevésbé ismert. Íróként az antik Görögországban játszódó történelmi regényeiről vált híressé, no meg arról, hogy John F. Kennedy elnöknek ő volt a kedvenc szerzője. Renault egyébként maga is a St. Hugh’s hallgatója volt, a verseny témája pedig, az írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája és annak fogadtatása, recepciója. 
A díjnyertes esszé Theokritosz 19-20. századi fogadtatásával foglalkozik viktoriánus kor úgynevezett uráni költészetében, különös tekintettel Edward Cracroft Lefroy “Echoes from Theocritus” című szonettciklusára. 
A nyertessel, Csákány Olivér, készült teljes riportot az EDULINE Hírportálon lehet elolvasni, a felkészítő iskola, a Milestone Intézet tájékoztatója, az intézet Facebook oldalán olvasható.

Simon Rózsa, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának diákja szintén első helyezett lett egy angliai oktatási versenyen. A diáklányt, mint Olivért is, a Milestone Intézet segíti a külföldi továbbtanulásra és a felvételire való felkészülésben. 
Simon Rózsa University College London, vagyis az UCL latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg a „The Light and Shadow of Xenophon's Cyropaedia” című, kétezer szavas esszéjével. A nyertessel, Simon Rózsa, készült bejegyzést a felkészítő iskola, a  Milestone Intézet Facebook oldalán lehet elolvasni.

Kép montázs jegyzetelő fiatalról az oxfordi egyetemről és serlegekről

Forrás: CANVA

Gratulálunk a nyerteseknek! 

KÖNYVAJÁNLÓ: 
Mary Renault írónő néhány könyve angolul és magyarul is megtalálható és kikölcsönözhető a Központi Könyvtárból:  
The nature of Alexander / Mary Renault, London: Lane, 1975 
The charioteer / Mary Renault, London: New English Libr., 1973 
The king must die / Mary Renault, London: Longmans, 1960 
A királynak meg kell halnia / Mary Renault; [ford. Széky János]; Budapest: Holnap Kiadó, 1992 
Égi tűz / Mary Renaul ; [ford. Osztovits Levente]; Budapest: Európa Könyvkiadó, 1977 
Theszeusz ifjúsága: regény / Mary Renault; [ford. Kis Anna]; Budapest: Európa Könyvkiadó, 1961 
Az University College London, vagyis a UCL éves latin és görög irodalmi esszéversenyét is magyar diák nyerte meg.  

Forrás: 
Egy 18 éves magyar gimnazista nyerte az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt