Ezt a cikket 2021. 09. 30 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iliász, Antigoné, Rómeó, Candide és Kurázsi mama

Középiskolai kötelező olvasmányok és olvasónaplók a könyvtárban

Középiskolai diákként bizonyára többen is kaptatok levelet vagy letölthető dokumentumlistát a nyári olvasmányokról illetve a következő tanévben feldolgozandó magyar irodalmi művekről.  
Bár már elérkezett az augusztus, de akik még nem kezdték el a kötelezőket olvasni, azoknak még mindig érdemes belefogni és felkészülni a nyárra feladott regényekből. A művek nagy részéről rövidített kiadás is készült vagy megfilmesítették őket. A Központi Könyvtárban az eredeti művek és a különböző adaptációk is megtalálhatóak.  

Fotómontázs könyvet olvasó fiatalokról

Forrás: canva


A műveket először a könyvtári katalógusban érdemes megnézni, hogy megtudjuk hol - melyik szolgáltatási térben - vannak elhelyezve, és hogy nincsenek-e éppen kölcsönzésben. A katalógusban a kötetekre a cím és/vagy szerző mezők kitöltésével lehet rákeresni, majd a katalógus által jelölt teremkód, szakjelzet és cutter-szám segítségével  lehet őket az egyes könyvtári terekben megtalálni.

Könyvtári Online katalógus

A földszinti Böngészdében, az első emeleti Sárkányos Gyerekkönyvtárban és a második emeleti Szabadpolcon a művek feldolgozásához, a szövegek értelmezéséhez különböző segédletek is találhatóak. Ilyenek például a különböző regény-, vers- és drámaelemzéseket tartalmazó kiadványok, rövidített olvasmányok, a szerzők életéről szóló könyvek, kritikák és cikkek.  
Természetesen az olvasmányok és a különböző segédletek megkeresésében, kikölcsönzésében könyvtárosaink szívesen segítenek. 

Online olvasható kötelezők és segédletek találhatóak az alábbi, az interneten szabadon hozzáférhető adatbázisokban: 
Magyar Elektronikus Könyvtár
Digitális Irodalmi Akadémia
Elektronikus szöveggyűjtemény
Segédletek - tanár blog
Tudásbázis
Suliháló - kötelező olvasmányok listái
Suliháló - Olvasónaplók
EDULINE: Olvasónaplók