A nyelvtanulás egyik legfontosabb hozzávalója az olvasás!

Fontos szempontok és linkajánló az idegen nyelven való olvasáshoz.

A nyelvtanárok véleménye és a módszertani szakirodalom szerint, az idegen nyelven való olvasás sok szempontból segíti a nyelvtanulást. Az olvasással egyrészt fejleszthető a szókincs, mivel az olvasott szövegben ismétlődő új szavak megtanulását maga a szövegen belüli ismétlődés adja meg, másrészt a már ismert szavakat újra ismételteti.

Az idegen nyelven való olvasás fejleszti a nyelvtani és lexikális tudást is, valamint javítja a szövegértési készséget. A különféle szerzők stílusának olvasása megmutatja az adott nyelv sajátosságait, a szavak alakját, ami az íráskészséget is fejleszti.

 

Könyvespolc előtt olvasó lány

Forrás: CANVA

Fontos szempontok az olvasáshoz

  • Olyan könyvet, szöveget olvassunk, ami érdekel minket! Ilyenkor motivált marad az ember a feladat megoldásában ill. a könyv végigolvasásában. Mivel az olvasás offline tevékenység, ezért bármikor vissza lehet nézni az új szavakat, vissza lehet térni egy-egy mondat nyelvtani szerkezetére, vagy akár egy oldalra is a kifejezések szövegkörnyezetben való betanulása miatt.
  • A saját tudásszintünknek megfelelő szövegeket olvassunk. Ha most éppen kezdő szinten állunk akkor legjobb, ha egyszerűbb gyermekkönyvekkel kezdjük a szövegek olvasását, mert ezek rövid bekezdéseket, rövid mondatokat és párbeszédeket tartalmaznak.
  • Jó választás lehet a nyelvi nehézségi fokok szerint megírt rövidített olvasmányok olvasása is (graded readers). A szintek nyelvtől függetlenül általában különböző nagyságú szókészletet ölelnek fel, így minden nyelvtanuló megtalálja a saját tudásszintjének megfelelő kiadványt. Az angol nyelvet tanulóknak ajánlott a Penguin Readers könyvsorozat, vagy az Oxford Kiadó által megjelentetett Dominoes és Bookworms Readers sorozat. A Dominoes könyvsorozat tematikájában és felépítésében a fiatalabb korosztálynak, míg a Bookworms kiadványai az idősebb korosztály számára íródtak. Ezek az olvasmányok elektronikusan is elérhetőek, letölthetőek akár mobilra is.
  • Olvasáskor nem kell kiszótárazni miden ismeretlen szót, fontos viszont, hogy figyeljünk a szövegkörnyezetre, hogy megértsük, mit is jelenthet a szó! Figyelni kell viszont a kulcsfontosságú kifejezéseket, melyek jelentését jó, ha kiszótárazzuk és megjegyezzük, itt a szövegkörnyezetben való tanulás jobban segíti a jelentés megjegyzését.
  • Ha már az egyszerűbb történetekkel rutint szereztünk, akkor tovább is léphetünk a regényekre. Elsőre válasszunk olyat, amit már ismerünk, már láttuk filmen, vagy az anyanyelvünkön olvastuk a történetet.
  • Ha inkább realisztikus dolgok állnak közelebb az ízlésünkhöz, akkor keressünk idegen nyelvű újságokat és blogokat.
  • És végül, de nem utolsó sorban, aki nem tudja megoldani az idegen nyelven való olvasást, az audiokönyveket is hallgathat. A fentebb már ajánlott rövidített olvasmányok nem csak letölthetőek a különböző kiadók oldalairól, hanem CD–n is elérhetőek. Így meghallgatással nemcsak a szókincsünk bővíthető, hanem a kiejtésünk is fejleszthető.

Nincs más hátra olvasásra fel!

Idegen nyelvű regények és kiadványok a könyvtárban

Idegen nyelvű szépirodalmi újdonságainkról a könyvtárunk honlapján vagy a TISZ honlapján; valamint Facebook-oldalainkon lehet tájékozódni, vagy a katalógusban böngészve lehet kedvenc íróra keresni, vagy témát és a tanult nyelvet hozzáadva a kereséshez lehet a találati listában böngészni.

Facebook-oldalaink

Booklászó
Metropolitan Ervin Szabó Library - Wenckheim Palace

Ajánlott keresési szempontok a könyvtári katalógusban

A cím és szerzőségi adatok megadása mellett a „nyelv” menüpontot kiválasztva kereshetünk adott nyelven kiadott műveket.

Rövidített olvasmányokat angol vagy német nyelven nyelvi szintek szerint úgy kereshetünk, ha a „Cím, és cím szavai” mezőbe a könyvsorozat nevét írjuk be pl: angol sorozatnál az Oxford Bookworms kifejezésre keresünk. A kapott találati listában az egyes kiadványok mellett szereplő „Részletek” menüre kattintva megtalálható, hogy az adott könyv milyen nyelvtudással rendelkező olvasóknak készült.
Pl:
Love or money? / Rowena Akinyemi ; [ill. by David Lloyd]
Oxford Bookworms Library. Crime & mystery, Stage 1 - * besorolása jelzi a kezdő szintet.

További kulcsszavak sorozatok kereséséhez

Penguin Readers
Dominoes
MacMillan Readers
Bluebird
Hueber
La Spiga Languages


Ajánlott honlapok

Open Library
Project Gutenberg
LibriVox: free public domain audiobooks
Oxford Graded Readers
Bookworms Library
Penguin Readers
Klett Kiadó - könnyített sorozatai
ELI Readers - Német, francia olvasmányok

Figyelmükbe ajánljuk még a Továbbtanulási Információs Szolgáltatás angol nyelvű kõnyvajánlóját, amiben segítjük összekötni a tanulás hasznosságát az olvasás kellemes, szórakoztató tevékenységével!

Book of the Week