Ezt a cikket 2021. 11. 17 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nők a 19. században – Történelmi vetélkedő

Plakát a vetélkedő felhívásáról a cikkben is olvasható információkkalA Kossuth Társaság és a Bíró Mihály utcai Szabó Ervin Könyvtár történelmi vetélkedőt hirdet 3-5 fős csapatoknak Brunszvik Teréz, az első kisdedóvó létrehozója halálának 160 éves évfordulója, Teleki Blanka születésének 215. évfordulója, Batthyányné Zichy Antónia születésének 205. évfordulója tiszteletére.

A csapatok összetétele felső tagozatos és középiskolás diákokból és csapatonként egy felnőttből álljon. A csapat kapitánya csak lány lehet, de a csapatban legyenek fiúk is. (Ha felnőtt nem vesz részt, nem kizáró ok.)

Az első forduló anyaga: a Társaság által megadott, írásos, rajzos feladatokból áll. A feladatlapokat megtaláljátok személyesen a könyvtárban vagy e-mail-ben (fszek2002@fszek.hu) is kérhetőek.

JELENTKEZÉS: díszes benevezési lapon a csapat adataival (csapattagok neve, életkora, elérhetősége, az iskola neve), és a megoldott írásbeli, rajzos feladatokkal. Az adatokat csak ehhez a versenyhez használjuk fel. A jelentkezéshez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

Az írásbeli forduló megoldásainak elküldése és a jelentkezési határidő: 2021. október 21-ig papír alapon személyesen vagy postai úton (a könyvtár címe: 1203 Budapest, Bíró Mihály u. 7.).

A második (szóbeli, játékos) döntő fordulóra a legtöbb pontszámot elért csapatokat hívjuk be. De természetesen a többi csapat egy-egy képviselőjét is szívesen látjuk. A döntő helyszíne a könyvtár. Külön meghívót küldünk a szóbeli fordulóra.

A szóbeli döntő forduló időpontja: 2021. november 16. (kedd) 14 óra.

A szóbelire részletesen megnézhető tudnivalók: Brunszvik Teréz, Leövey Klára, Teleki Blanka, Veres Pálné, Kossuth Zsuzsánna, Zichy Antónia (Batthyányné), Csernovics Emília (Damjanichné), Lebstück Mária, Hugonnai Vilma, Laborfalvi Róza, Szendrey Júlia legfontosabb tettei. Érdemes róluk 1 perces lényegre törő bemutatást készíteni, megtanulni, és a velük kapcsolatos képeket felismerni.

Felhasználható irodalom: a Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat kötetei:

  • "Magyar Múzsák" (Szendrey Júlia),
  • "Thália szekerén" (Laborfalvi Róza),
  • "Nők a szabadságharcban"
  • "Nők iskolája"

Ügyesen osszátok el a feladatokat! Sok sikert kívánunk a felkészülésben!

Kedveljétek meg ezeket a hölgyeket, nélkülük még ma sem lenne a nőknek választójoga, illetve nem tanulhatnánk egyetemen.

Részletek: www.fszek.hu/biromihaly

A program az aktuális hatályos járványügyi szabályok megtartása mellett lesz megrendezve.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó/videófelvétel készül, melyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kérheti arcmása eltávolítását.