Ezt a cikket 2022. 05. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Titkos ajtó a múltba - Az ősöreg platánfa rejtélye

A Titkos ajtó a múltba játék logója, egy ősőreg platánfa odúval (fotó: Pixabay)
 
"Titkos ajtó a múltba - Az ősöreg platánfa rejtélye" című éves játékunk az Abszolút töri-sorozat három kötetére épül, és három történelmi korba teszünk izgalmas időutazást. A regények Mátyás király idején, a kiegyezéskori Pest-Budán és az 1956-os forradalom idején játszódnak. 
 
Legközelebb 2022. március 31-én, csütörtökön 16 órakor találkozunk. A "házi feladat" az utolsó találkozónkra a következő: a találkozón használt regénybeli szövegrészlet feldolgozása képregény-formában. 
Beadási határidő: 2022. március 24.   E-mailben (vargal@fszek.hu) vagy személyesen.

Negyedik találkozónk épp Mátyás napjára esett, előző nap ünnepeltük a király születésnapját, így egy hatalmas, 15 fogásos lakomát terveztünk neki. Természetesen az ő idejében ez nem úgy zajlott, hogy 15 étket meg kellett enniük a szerencsétlen vendégeknek, hanem kitálaltak 15 tálat mindenféle földi jóval, és azokból bárki bármit választhatott, amit elért. Megismertük a választott koraink jellemző receptjeit, étkezési szokásait. Kiegyezés-korabeli kalandoraink a koronázási ünnepség lakomáját alkották újra, megrajzolták az ülésrendet, megírták a ceremóniát, és finom desszertet is készítettek. Az 1956-os csapataink pedig heti menza-menüt terveztek a fáradt és éhes forradalmároknak, amiben figyelembe kellett venniük a korabeli árszínvonalat is, és egy olcsó finomságot is csomagoltak a hősöknek.

A játékot nehezítette kódkeresés is, mert a titkos összetevő nem hiányozhatott senki étlapjáról, de ahhoz csak kódráccsal, zongorázással, dalfelismeréssel juthattak hozzá a csapatok. Jól megdolgoztak szakácsaink, étekmestereink, főpohárnokaink és kuktáink.
Köszönjük otthon készített kreatív portréikat is.
 
Köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé teszik legjobb csapataink jutalmazását!
 
Támogatóink:
 
Budapesti séták banner
 
 
"Az a küldetésünk, hogy megismertessük Budapestet a budapestiekkel. Megmutassuk nekik, azokat a rejtett kincseket, amelyek mellett eddig elmentek az utcán, pedig részei ennek a csodálatos városnak. Ezzel pedig új értékeket, új nézőpontot adjunk fővárosunkhoz."

A Budapesti séták egy külön sétára szóló utalványt ajánlott fel legjobb csapatunk számára. Például a következő témában: A lyukas zászló nyomában

"Sétánk során az unalomig ismételt történelmi közhelyek helyett ritkán hallott történeteket ismerhetünk meg a forradalom mindennapjairól. Megtudhatjuk, hogy miről írt ’56 októberében a Nők Lapja, és hogy milyen volt a jampecdivat."

 
Csodák Palotája logo
 
 
"A Csodák Palotája Magyarország első interaktív tudományos játéktere, mely több mint 20 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 4 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat."
 
A Csodák Palotája két ajándékjegyet ajánlott fel legjobb játékosainknak. Ezeket a jegyeket legkreatívabb játékosaink kapják majd.
 
 
Minden játékosunk jutalomkönyvet kap, aki valamennyi fordulónkban részt vesz, és minden kreatív munkát elkészít.
 
 
 
2022. január 27-én tartottuk harmadik találkozónkat, ami egy igazi farsangi bál volt.
Legelőször a csapatok bemutatták hozott munkáikat, a térképeket, a makettet és a divatlapokat.
Ezután a résztvevők korabeli beszámolókat olvastak különféle táncos eseményekről Mátyás király udvarának táncairól Bonfini tudósított nekünk, a Nefelejts című hölgyeknek szóló lap az 1874-es Calico-bálról írt, és a Szabad ifjúság egyik 1956-os száma pedig a budapesti táncverseny döntőjét jelenítette meg szemünk előtt. A csapatok összeállítottak egy-egy korabeli ruhadarabt a könyvtárban található szövetdarabokból és jelmezekből, majd szintén korabeli szövegeket olvastak az illemről, a köszönési formákról. Ezeket ügyesen be is gyakorolták. A választott korszakukhoz illő táncokat is megismertek videókon és leírásokon, rajzokon keresztül, majd elpróbáltak egy-egy tánclépést. Végül pedig - készülve a következő házi feladatra - az adott korhoz portrékat vadásztak a könyvtárban. A bál fénypontja volt, mikor a bátrabbak bemutatták jelmezüket és tánctudásukat.
Köszönjük az élményt játékosainknak.
A következő otthoni munka:
Szabadon választott korabeli portré (festmény vagy fénykép) kreatív újraalkotása.

A kész feladatot legkésőbb a következő találkozó előtt egy héttel küldjétek el digitális formában a vargal@fszek.hu címre vagy hozzátok be személyesen a könyvtárba!

Legközelebb 2022. február 24-én, - Mátyás napján! - csütörtökön 16 órakor találkozunk.

 


2021. november 25-én, a második találkozón egy történelmi kvízjátékot követően három korszak három-három kódját fejtették meg a résztvevők, így jutottak a széfben lévő ajándékhoz és a házi feladathoz. Képek a találkozóról.

Az előző házi feladat a következő volt:

  • Készítsetek egy térképet a választott történelmi korotok, eseményetek egyik fontos helyszínéről!
  • Készítsetek egy makettet tetszőleges alapanyagból a választott korotok egyik jellegzetes épületéről!
  • Készítsetek divatlapot a választott korotok idejére! Lehet rajzolt, festett, fotózott is, a ruhadarabok leírásával, divattanácsokkal.

    Könyv- és adatbázis-ajánló, és segítség a házi feladat elkészítéséhez: A folyamatosan frissülő lista itt megtekinthető.


2021. november 25-én, csütörtökön 16 órától újra találkozunk, és időutazásra indulunk Mátyás király udvarába, a Kiegyezés korába és az 1956-os forradalom idejébe.
A jelentkezés határideje: 2021. október 31.
 

2021. október 7-én igazi időutazásos élményben volt részünk, és megismertünk három nagyszerű ifjúsági írót. A népszerű "Abszolút töri"-sorozatra épül legújabb éves játékunk, ennek tartottuk nyílt napját csütörtökön. Játékosainknak öt-öt küldetést kellett teljesíteniük, ebben segítségükre voltak az idei regényeink írói, vendégeink:
Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes és Wéber Anikó
Légy része a történelemnek! Időutazás, játék és megannyi kaland vár rád, ha részt veszel éves játékunkon. (11-14 éveseknek)
A nyílt napon három korszak öt-öt próbáját állhatták ki a résztvevők, egyének és csoportok is.
 

Légy része a történelemnek! Időutazás, játék és megannyi kaland vár rád, ha részt veszel éves játékunk nyílt napján 2021. október 7-én, csütörtökön 16 órától.
(11-14 éveseknek)

A nagysikerű "Abszolút töri"-sorozatra építve - ami három különböző korba repíti kalandos regényekkel a 11-14 éves korosztályt - játékos nyílt napot szervezünk könyvtárunkban személyes és/vagy online programmal - az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően.

A nyílt napon három korszak öt-öt próbáját állhatják ki a résztvevők, akik lehetnek egyének, családok vagy kisebb iskolai csoportok is.
A regények Mátyás király idején, a kiegyezéskori Pest-Budán és az 1956-os forradalom idején játszódnak. A játékosok és csapatok korszakot választanak, egy találkozón egyszerre egy korszak próbái játszhatók.

Játékosainknak öt-öt küldetést kell teljesíteniük, ebben segítségükre lesznek a regények írói, vendégeink:
Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes és Wéber Anikó

A három korszak:
A királyné violája (Írta: Mészöly Ágnes) - 600 éve, Mátyás király idejében játszódik, Beatrix királyné különös hangszere egyszer csak eltűnik, ez után nyomoznak a résztvevők.
Az ellenállók vezére (Írta: Wéber Anikó) - a kiegyezéskori Pest-Budán egy emberrablás szemtanúi lesznek a játékosok, megpróbálják megoldani a rejtélyt. Közben alkalmazkodniuk kell a szokatlan illemszabályokhoz és ki kell ismerniük magukat a korabeli politikai viszonyok között.
Kórház az osztályteremben (Írta: Kiss Judit Ágnes) - 1956. október 23. - kőkemény helyzetek sűrűjében találják magukat a jelentkezők, olyan kérdésekkel találkoznak,  hogy mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban.

Programjainkon csak az engedélyezett létszámban vehetnek részt a látogatók, ezért kérjük, regisztráljanak személyesen, telefonon vagy e-mailben. T: +36-1-281-1163 

E-mail: vargal@fszek.hu

FSZEK Üllői úti Könyvtára
1191 Budapest, Üllői út 255. T: +36-1-281-1163
http://www.facebook.com/fszekulloi
http://www.fszek.hu/ulloi

A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.