Ezt a cikket 2022. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című kiállítás megnyitója

"A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek” című kiállítás nyílt Központi Könyvtárunkban, Brazília Magyarországi Nagykövetsége és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében. A tárlatot Susan Kleebank, a Brazil Szövetségi Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete, Renato Bromfman a Stefan Zweig Ház képviseletében és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. A program zárásaként Luan Góes (countertenor / kontratenor) és João Elias Soares (piano / zongora) koncertjén vehettek részt a látogatók az Ötpacsirta Szalonban. Az eseményt számos ország diplomáciai képviselete is megtisztelte látogatásával.

A kiállításmegnyitón készült fényképek
A kiállításmegnyitón és a koncerten készült fényképek (galéria)
A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek A kiállításmegnyitón készült fényképek

1933-tól 1945-ig közel 15 ezer bevándorló érkezett Brazíliába. Közülük sokan kiemelkedőt és maradandót alkottak új hazájukban. A bevándorlók sorsát bemutató kiállítás alapját a braziliai Stefan Zweig Ház által 2021-ben megjelentetett „A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára” (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) kiadvány képezi, mely 300 bevándorló történetét dolgozta fel.
Jelen kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek és a sport területén járultak hozzá választott új hazájuk fejlődéséhez.

A kiállítás 2022. december 1-ig ingyenesen megtekinthető a Központi Könyvtár Átriumában (1088 Budapest, Reviczky utca 1.).
Tizenkét Magyarországról érkező menekült életútja is bemutatásra kerül, ez a kapcsolódó kiállítás 2022. december 16-ig látogatható a könyvtár Kisgalériájában.

Fotók: FSZEK