Ezt a cikket 2022. 10. 07 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Makranczi Zalán: A védőbeszéd

2416 évvel ezelőtt halálra ítéltek egy embert koholt vádak alapján. Védőbeszédje a mai napig sok tanulságot tartalmaz számunkra. Friss és aktuális. Létezik, hogy ennyi idő elteltével is érvényes egy ilyen szöveg és a XXI. században is érdekes? Szerintünk igen.

Makranczi Zalán fotója

Szókratész, a filozófus elsősorban gondolkodó, aki beszélgetni és gondolkodni tanít. A piacon sétálva fejtette ki nézeteit, tanította az ifjúságot, s Platón őrizte meg a szavait. Megéri meghallgatni egy filozófus gondolatait életről, halálról, a tisztességről, Istenről, a demokráciáról majdnem két és félezer év távlatából.

Lehet, hogy léteznek örökérvényű problémák, amiket érdemes újra és újra elővenni és megvizsgálni, mert a saját magunk jobbá tételénél semmi sem lehet fontosabb, mert ez lehet az első lépés ahhoz, hogy a világot is jobbá tehessük.

"A vizsgálódás nélküli élet, nem embernek való élet." - üzeni nekünk Szókratész.

Vizsgáljuk meg együtt ezt a kérdést vezetőnkkel, Makranczi Zalánnal.

Előadó: Makranczi Zalán

Szöveg: Szókratész védőbeszéde - Platon -  Devecseri Gábor fordítása alapján

Rendező: Czeizel Gábor

Helyszín: Békásmegyeri Könyvtár
 
Időpont: 2022. október 07., 18.00 óra
 
Programunk ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyről visszaigazolást küldünk.
A regisztrációkat a fszek0305@fszek.hu e-mail címen várjuk.
 
A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
 
Fotó: Makranczi Zalán