Ezt a cikket 2022. 01. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

15 évesek lettünk

A könyvtár bejárata

15 ÉVESEK LETTÜNK!

 

Csepel legnagyobb "Szabó Ervin Könyvtáraként" 2006. augusztus végén költöztünk a kerület szívébe, a Sétáló utcába, így könnyen megközelíthetővé váltunk Csepel és vonzáskörzetének lakossága számára. Hogy egy ismert reklámszlogent idézzünk: kettő az egyben könyvtár vagyunk, hiszen a régi Sétáló utcai és a régi Szent István úti könyvtár egyesítéséből születtünk. 580 nm-en fogadjuk olvasóinkat, hozzávetőleg 50000 dokumentummal és közel 20 számítógéppel. 

Ünnepi dekoráció

 

Ha visszatekintünk erre a tizenöt évre: bővelkedett eseményekben és változásokban is.

Az évek alatt látogatóink száma folyamatosan nőtt. 2009-ben már 5000 fő felett járt a beiratkozott olvasók száma. A statisztika szerint ebben az évben több, mint 40000 kölcsönzés és 100.000 db-nál is több dokumentumot kölcsönöztek ki olvasóink. Az internet hosszú éveken keresztül a legnépszerűbb szolgáltatás, a 14 gép szinte soha nem állt üresen.

2010. szeptember 1-jétől már heti 40 órára nőtt a nyitvatartási időnk. Kialakítottunk egy idegen nyelvű állományt, és sok új könyvvel bővítettük. Több, mint 70 folyóirat olvasható helyben. Idősek részére internetes tanfolyamokat szerveztünk, melyekre hatalmas volt az érdeklődés, már wifin is elérhető lett az internet. Látogatóinknak számtalan vonzó programot kínáltunk. 

Ezek közül a legnépszerűbbek: több éven keresztül zajlott előadássorozatok mint a Csepeli Kertbarát Körrel közösen meghirdetett „KertÉsz” ismeretterjesztő sorozat és a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesülettel közösen szervezett ,,Helytörténeti esték” címet viselő ismeretterjesztő előadásokat. A könyvtár falain kívül is számtalan eseményre hívtuk olvasóinkat. A legnépszerűbb a Csepel–sziget körüli  hajókirándulás és a közös színházlátogatás volt a Pódium Baráti Körrel, de sok buszos kiránduláson is jártunk. 

Használóképző tanfolyamaink is rendkívüli népszerűségnek örvendtek. Az elmúlt években közel 1.000 jelentkezőt sikerült fogadnunk, bár az igény ennél sokkal nagyobb volt.

Író-olvasó találkozón Berg Judit, Bosnyák Viktóra, D.Tóth Kriszta , Fábián Janka, Finy Petra, Koppány Zsolt, Nógrádi Gergely, Nyáry Krisztián, Pápay Eszter, Sándor Anikó. Sohonyai Edit, Telegdi Ágnes, Varró Dániel, Víg Balázs igen nagy sikert aratott.

Egyéb előadók voltak (a teljesség igénye nélkül): Albert Györgyi újságíró, Berzsenyi Emese vallástörténész, Dvorák Gábor pantomimművész, Mohai Tibor, Szendi Gábor, Kindl Andrea, dr. Szondy Máté, Boa Péter, Sitku Tibor, dr. Bolla Dezső, Ocskay Zoltán szerkesztő,író, Tóth Gábor táplálkozáskutató, Végh József pszichológus,, Denke Ibolya numerológus, Király Szilvia álomfejtő, Rizsavi Tamás fotóművész. 

Művészeti csoportokat is szívesen láttunk, így járt nálunk a Batyu Színház, Aranyszamár Színház, Baltazár Színház, Picurka Színház, Müller Péter Sziámi, Masat-1 készítői. Pesti Fiatalok Színháza, Tritonus Zenekar és a Csepp Csepel Táncegyüttes.

Könyvtárunkban rendszeresen lehetőséget adunk olyan amatőr alkotóknak (legtöbb esetben olvasóink közül), akik bemutathatják portékáikat, alkotásaikat. Szebbnél szebb és nagyon különleges gyűjteményeket, kiállításokat láthattak az érdeklődők az elmúlt 15 évben. 

Gyermekkönyvtárunk kézműves játszóháza havi rendszerességgel várta a gyerekeket, családokat. Nyaranta szünidei programokat kínáltunk a kicsiknek. Folyamatosan tartottunk könyvtárbemutató foglalkozásokat, ezeken havonta 4-6 csoport vett részt.

A 2010-es évek után tapasztaltuk, hogy megváltoztak az olvasói szokások, a változáshoz próbáltunk mi is alkalmazkodni. Még jobban előtérbe került a könyvtári tér fogalma és ennek kihasználása. A teljes állomány szabadpolcra került, a kézikönyvek polcain már csupán lexikonok álltak, szinte minden kölcsönözhető lett.

Megjelentünk a Facebook oldalon, lassan-lassan megtanultunk posztokat írni, virtuális tartalmakat gyártani. Megújult a gyerekkönyvtári rész, nagyobb és szebb lett, elkészült a tizenéveseknek kialakított TINIPLACC is.  Úgy gondoljuk, hogy könyvtárunk elismert intézményévé vált a kerületnek. Igyekszünk folyamatosan megújulni és a népszerűségünket fenntartani a jövőben is.  Tevékenységünkkel  
A Covid-19 vészhelyzet által elmaradt programokat minél előbb igyekszünk bepótolni és minden Olvasónkkal ismét találkozni. 

Augusztus 30-án tarjuk születésnapunkat. Ebből az alkalomból apró ajándékokkal várjuk a gyerekeket ésa felnőtteket. Ezúton szeretnénk megkérni Önöket, hogy írjanak a könyvtárban kihelyezett emlékkönyvünkbe, de szívesen fogadjuk a Facebook oldalunkon is, ha megosztják velünk könyvtári emlékeiket.  

2006-ban történt…  Nyitás: 2006. augusztus 28.  Csepel legnagyobb Szabó Ervin könyvtáraként 2006. augusztus végén költöztünk a kerület szívébe, a Sétáló utcába, így könnyen megközelíthetővé váltunk Csepel és vonzáskörzetének lakossága számára. Hogy egy ismert reklámszlogent idézzünk: kettő az egyben könyvtár vagyunk, hiszen a régi Sétáló utcai és a régi Szent István úti könyvtár egyesítéséből születtünk. 580 nm-en fogadjuk olvasóinkat, hozzávetőleg 50 000 dokumentummal és közel 20 számítógéppel.

2007-ben történt...  Vendégünk volt Albert Györgyi újságíró és Dvorák Gábor pantomimművész, valamint az Aranyszamár Színház. Több civil szervezettel közösen részt vettünk a Madarak és fák napján. Folytatódtak a sikeres előadás-sorozatok, játszóházak. "Miénk itt a tér" címmel birtokba vettük egy napra a Sétáló utcát. Kaptunk egy új gépet, amivel már szkennelni is tudtunk. A forgalom csak nőtt és nőtt....  Fotó: Csepp Csepel Táncegyüttes

2008-ban történt....  Az Internet lett a legnépszerűbb szolgáltatás. A 14 gép szinte soha nem állt üresen. Az év kiemelkedő rendezvénye a szeptemberi közös régiós Népmese Napja volt. Könyvfaló címmel nyári foglalkozások, illetve az év során több alkalommal sikeres és színvonalas kiállítások várták Olvasóinkat. Beindítottuk a Pódium - Színházbarátok Körét és Gyermekkuckó címmel játszóházat és kézműves foglalkozásokat rendeztünk. A KertÉsz sorozatnak 7 eladása volt.  Fotón: Kókay Szabolcs előadó

2009-ben történt...  Ebben az évben már 5000 fő felett járt a beiratkozott olvasók száma. A statisztika az egekben. Több, mint 40000 kölcsönzés! Az állomány csak a szabadpolcon foglal helyet, raktárunk megszűnt.  Szeptemberben kihajóztunk: a Csepeli Helytörténeti Egyesülettel közösen szervezetük meg a Csepel-sziget körüli hajókirándulást. A következő években ezt még 9 alkalommal megismételtük. Összesen közel 2000 ember vett részt a programon.  Fotón : Varga Endre oktató

2010-ben történt....  Szeptember 1-jétől már heti 40 órára nőtt a nyitvatartási időnk. Kialakítottunk egy idegen nyelvű állományt, és sok új könyvvel bővítettük. Idősek részére Internetes tanfolyamokat szerveztünk, melyekre hatalmas volt az érdeklődés, már wifin is elérhető lett az internet. Ebben az évben 2000 db új dokumentummal gyarapodott az állomány. Ez az év a TÁMOP pályázat jegyében telt. Sok ifjúsági programot szerveztünk a nyár folyamán. Fotón: internetes tanfolyam

2011-ben történt...  Először tapasztaltunk némi megtorpanást statisztikánk folyamatos növekedésében. A DVD kölcsönzés csökkent, és ebben az évben megszűnt a videókölcsönzés. Megváltoztak az olvasói szokások, és mi is próbáltunk alkalmazkodni a helyzethez. Még jobban előtérbe került a könyvtári tér fogalma és ennek kihasználása. Vendégünk volt Telegdi Ágnes írónő, és Sebestyén Anna grafikusművész kiállítását is megtekinthették az érdeklődők. Földes János végigvezette az vendégeket virtuálisan a Caminón. Ebben az évben már a facebookon is megjelent a Sétáló utcai Könyvtár.  Fotón: Telegdi Ágnes írónő

2012-ben történt...  Az év kiemelt előadói: Végh József pszichológus, Fábián Janka és Finy Petra írók, Szendi Gábor. Berzsenyi Emese, Kindl Andrea ismeretterjesztő előadását is hallhattuk. Nálunk jártak a Masat-1 tervezői, és többek között Szépvölgyi Csók Ágnes kiállítása is látható volt. Új számítógépek érkezetek. A teljes bakelitlemez állományt átadtuk a zenei könyvtárnak. Szenzációs előadók, sok program, internetes tanfolyamok a család minden tagjának! Remek, mozgalmas év volt.  Fotón: Szendi Gábor író

2013-ban történt...  Közel 1800 jobbnál jobb dokumentummal gyarapodtunk ebben az évben is. A gyenge internetkapcsolat folyamatosan probléma már évek óta és nincs változás ebben az évben sem. Olvasóink örömére már több, mint 50 folyóirat járt a könyvtárba. Vendégünk volt Nyáry Krisztián író, Sitku Tibor és dr. Bolla Dezső helytörténész. A Magyar Gyöngy Egyesület csodálatos kiállítása hatalmas sikert aratott. Több, mint 30 iskolás és óvodás csoportot fogadtunk.  Fotón Nyáry Krisztián író

2014-ben történt...  Megújult a gyerekkönyvtári rész, nagyobb és szebb lett. A kézkönyvtári állomány szinte teljes egészében szabadpolcra került. Az internethasználat csökkent ugyan, de számos előadás, könyvbemutató és foglalkozást szerveztünk. Ocskay Zoltán kiváló előadással mutatta be az autózás történetét. Szurgyi Gergely és Varga Bálint felejthetetlen nőnapi koncertet adott Olvasóinknak. "Helytörténeti esték" előadás-sorozatunk rendszeresen telt házzal zajlott. Országos programsorozatokon is részt vettünk: Internet Fiesta, OKN. Mozgalmas évet zártunk.  Fotón Ocskay Zoltán

2015-ben történt...  A legnagyobb változás, hogy ettől az évtől gyermek olvasójeggyel már csak gyermekeknek szóló irodalmat lehetett kölcsönözni. Az internet gyorsabb lett, 8 Mbit helyett már 25 Mbit a sebesség! Vendégünk volt többek között Tóth Gábor táplálkozáskutató, és az Ez(o)kos klub vezetője. Denke Ibolya, Deák Csaba mandalafestő és Király Szilvia álomfejtő is előadást tartott. A gyerekekhez Nógrádi Gergely látogatott el. Első alkalommal csatlakoztunk az International Games Day című programhoz. A Pódium színházbarátok körével 7 előadást látogattunk meg közösen. A Bence Orca kiállítás fantasztikus volt, imádta minden korosztály!  Fotón: Tóth Gábor táplálkozáskutató

2016-ban történt...  Már 10 évesek lettünk! Könyvtárunk elismert intézményévé vált a kerületnek. Népszerűségünk töretlen. Sok remek előadást és programot szerveztünk. Vendégünk volt Varró Dániel, Sándor Anikó és Magyary Ágnes írók valamint Fenyvesi Zoltán kerekesszékes színész. Egész napos felolvasási láncot szerveztünk, amelyen közel 200 gyermek vett részt. Könyvtárhasználati foglalkozásra több, mint 40 csoport látogatott el a környező iskolákból, óvodákból. 2000 új dokumentummal gyarapodtunk.  Fotón: Varró Dániel író

2017-ben történt...  A legkedvesebb előadásunk márciusban volt, mivel a Baltazár Színház előadását láthattuk, amelyen Müller Péter Sziámi is részt vett. A kerületi gyereknapon a könyvtárunk“Mesekuckója” nagyon népszerű volt, közel 500 látogatónk volt. Több helytörténeti és ismeretterjesztő előadást szerveztünk. Vendégünk volt Kókay Szabolcs, dr.Szondy Máté, dr. Bolla Dezső, Pápay Eszter, Boa Péter. Népszerű a Rejtvényfejtő, kártyaklub és az Ez(o)kos klub is. Az állomány leltárja is gyorsan, hatékonyan lezajlott. Elindítottuk a diafilmkölcsönzést. Fotón: Baltazár Színház és Müller Péter
2018-ban történt...  Elindult a Kerekítő baba-mama foglalkozásunk Farkas Kati vezetésével melyen alkalmanként közel 50 fő vett részt. Az Aranyszamár és a Batyu Szinház előadásai is színesítették az év során szervezett majdnem 150 programot. Ivánkovics Zoltán különleges járműmodell kiállítása is nagy sikert aratott. Vendégeink voltak Sohonyai Edit, Víg Balázs és Somogyi Feri írók. A Csepeli rendőrkapitányság 100 évéről is sok érdekességet megtudtunk. Virtuális utazáson egy Roburral beutaztuk a Földet, Rizsavi Tamás fotóitól pedig elállt a lélegzetünk. Csodálatos fali dekoráció készült a gyermekkönyvtárban. Berta Évi kolléganőnk nyugdíjba ment.  Fotón: Bosnyák Viktória írónő

2019-ben történt...  Az "Ady 100" emlékest nyitotta az év programsorozatát, majd Kocsis Zoltán zongoraművészre emlékezve Koppány Zsolt könyvbemutatója következett. Berg Judit remek előadása örök emlék maradt a résztvevő gyerekeknek. A ,,Helytörténeti esték" előadás-sorozatunkon továbbra is rendszeresen megemlékeztünk kerületünk jeles napjairól. Bővítettük a gyermekkönyvtári rész látogatói terét, közel duplájára nőtt a terület. Az iskolai közösségi szolgálat már 5 éve zajlik könyvtárunkban is, 15 diákot fogadunk évente.  Fotón Berg Judit írónő

2020-ban történt...  NEHÉZ ÉV VOLT! A Covid vészhelyzet miatt 5 hónapot volt bezárva könyvtárunk. Online tartottuk a kapcsolatot olvasóinkkal. Csukás István rajzpályázatot, Csepeli Kaszinó címmel irodalmi játékot hirdettünk. A Facebook oldalon sok információt és posztsorozatot indítottunk. Kézműves videókkal, kvízekkel jelentkeztünk. Számos belső munkát végeztünk ez idő alatt. Új témakiemeléseket készítettünk. Az egész évre a bizonytalanság volt a jellemző. Minden program elmaradt március 11-től. A koronavírus által okozott vészhelyzet miatt novemberben újra bezártunk...  

 

 

 

 

Információ

Sétáló utcai Könyvtár

1211 Budapest, II. Rákóczi F. u. 106.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2101@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 276-3512
Vezető: Holczman Györgyné
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online