Az önkéntességről

Önkéntes lehetőségek diákoknak a nyári szünidőre 

Az önkéntességet bármilyen fiatalon el lehet kezdeni, ha tenni akarunk másokért. Az önkéntességben eltöltött időszak fontos dolog a középiskolásoknak az érettségihez, a külföldi vagy belföldi felsőfokú továbbtanulásnál az önéletrajzhoz, illetve fiatal munkavállalóként szintén az önéletrajz megírásához.  

A diákok jelentkezhetnek önkéntesnek egy szervezethez vagy társasághoz, vagy külföldi programokra pályázhatnak pl.:  nyelvtanulásra. Az önkéntes munkában segíthetnek például hátrányos helyzetű embereknek vagy dolgozhatnak konferenciákon, fesztiválokon, vagy a környezetvédelemben nyújthatnak segítséget, vagy eljuthatnak olyan országokba és részt vehetnek olyan projektekben, amelyekről eddig nem is álmodtak. 

 Fotómontázs diákok önkéntes munkájáról delfin mentés, csomag osztás

Forrás: CANVA

Önkénteségi területek diákoknak: 

  • iskolai közösségi szolgálat: alapja a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, melynek 6. § (4) bekezdése alapján 2016 január elsejétől minden nappali tagozatos, 25 év alatti diáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, hogy megkezdhesse az érettségi vizsgáit. Vagyis az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele a közösségi szolgálat elvégzése és annak igazolása. 
  • cserediák programok: külföldi nyelvtanulás; diák fogadás 

Pl: az AFS szervezet foglalkozik ezzel a területtel, amely egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, független, nem profitorientált szervezet. Főprofilja az interkulturális tanulásban való segítség nyújtása, illetve a lehetőségekről való tájékoztatás. 

AFS - Magyarország

  • önkéntes munka: 

A felsorolásban az önkéntességgel foglalkozó szervezetek közül válogattunk, melyek honlapjai tájékoztatják az érdeklődőket a különböző munkalehetőségekről, a jelentkezési szabályokról és feltételekről és a diákok gyakorlati tapasztalatairól is. 

A honlap működteti az ÖKA adatbázist, melyben szintén a hazai önkéntes lehetőségek vannak összegyűjtve. 

A menüpontok közül az “ÖNKÉNTESEKNEK” pontban a fontos tudnivalókat olvashatjuk az önkéntességről, a “HÍREK” alpont, pedig az aktuális önkéntes lehetőségekről tudósít:  

Pl: A Fiatalok Szabadtéri Színpada Fesztivált az Epika Kulturális és Művészeti Alapítvány szervezi, akik 8-10 fő 18 év feletti önkéntest keresnek az idén július 30. és augusztus 8. között megrendezésre kerülő fesztiválra a Dunakeszi Szabadstrandra. 

A rendezvény Facebook oldalán betekintés nyerhető a fesztivál hangulatába: https://www.facebook.com/Fissz-Feszt-102203062025549 

Az önkéntesek jelentkezését Július 13-ig várják e-mailben az onkentes@fisszfeszt.com címre. 

 

Ahol mindig jól jön a segítség:  

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

Katolikus Karitász

Magyar Református Szeretetszolgálat

Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványa

Magyar Baptista Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Természetvédők Szövetsége

Magyar Vöröskereszt

 

Önkéntességgel foglalkozó világszervezetek:  

International Youth Volunteerism Summit

WWF Magyarország - Legyél önkéntesünk

 

Érdekesség:

Az idei év az Önkéntesség Magyarországi Éve, mely 11 civil szervezet javaslatára született meg. A kezdeményezéshez további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak és a kormány is egyetértett a programmal.   

Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

A központi honlapon többek között a program céljáról, az eddig megvalósult programokról és a kapcsolódó hírekről olvashatunk. 

Például: Fekete Éva: Önkéntesek a jövő alkimistái: a fiatalkorban végzett önkéntesség, közösségi szolgálat és társadalmi felelősség kapcsolata.

Információ

Központi Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:
A Sárkányos Gyerekkönyvtár nyitvatartása itt olvasható.

Elérhetőségeinkért kattintson IDE

Vezető és elérhetősége:
E-mail: kktitkar@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5017
Vezető: Dr. Dippold Péter
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

OnlineFacebook link Youtube link