A szolidaritás világnapja  

A Szociológiai Gyűjtemény mai bejegyzésében a szolidaritás világnapjáról olvashatnak.  

Imázskép a szolidaritásról
Fotó: Pixabay

A szolidaritás világnapját globálisan december 20-án tartják, melyet 2005-ben az ENSZ Közgyűlésének kezdeményezésére nyilvánítottak ki. Ennek előzménye 2002-re tehető vissza, ugyanis abban az évben hozták létre a Szolidaritási Alapot, egy évvel később pedig az ehhez kapcsolódó Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programot. A Millenniumi Nyilatkozat szerint a szolidaritás a 21. század alapelveként kezelendő.  

A szolidaritás az ENSZ tevékenységében a békét, az emberi jogokat, a szociális és gazdasági fejlődést és a szegénység elleni küzdelmet jelenti. Az emberiség életében, az emberek között a szolidaritás nagyon fontos jelenség, amely meghatározza az egymás közt létrejött kapcsolatokat, és egy értéket képvisel. Azért volt szükség a szolidaritás jelenségének egy egységes nemzetközi napot kijelölni, hogy a világban felhívják a figyelmet az egyenlőségre. Továbbá, hogy az országok kormányai tiszteletben tartsák az ígéreteiket a szolidaritással kapcsolatos nemzetközi egyezményekhez, és hogy minél szélesebb körben hangsúlyozzuk a szolidaritás fontosságát, különösen napjainkban. A szolidaritás világnapjának mindezek mellett egyik fontos üzenete a szegénység elleni küzdelem és annak csökkentése, mely az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának feladata.  

Az ENSZ ezen világnap alkalmából minden évben felszólítja az egyes tagországokat, azok civil szervezeteit, akik felhívják a figyelmet a szolidaritásra, amely jelenthet akár jótékonykodást is.  

Imázskép a szolidaritásról
Fotó: Pixabay

A Szociológiai Gyűjteményben is számos szolidaritással, annak témájával kapcsolatos cikkeket, tanulmányokat, könyveket és egyéb műveket találhatnak, online formában, de akár helyben olvasva is, ide kattintva elérhető a teljes lista a katalógusban. 

Forrás:  
https://www.un.org/en/observances/human-solidarity-day  
https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36587929  
https://emberijogok.kormany.hu/a-szolidaritas-nemzetkozi-napja   

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online