Szociológiai társaságokról bővebben: Skandináv Szociológiai Társaság - Nordic Sociological Association  

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben a Skandináv Szociológiai Társaságról olvashatnak.  

Az NSA logója
Fotó: NSA hivatalos oldala

Az 1990-es évektől működő Skandináv Szociológiai Társaság 5 ország - Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország és Izland - szociológiai társaságait kapcsolja össze. A Társaság ezen felül tagja a Nemzetközi Szociológiai Társaságnak és az Európai Szociológiai Társaságnak is. A Társaság célja, hogy összefogja a skandináv országok szociológusait, azok kutatásait, és releváns szakmai platformot nyújtson számukra. Minden skandináv országból 2 tag képviseli országát a Társaság tanácsbizottságában.  

Emellett két fontos feladatuk és célkitűzésük, hogy kétévente megrendezik a Nordic Sociological Conference-t, ami a saját szakmai konferenciájuk. A konferencia mindig tematikus, és a meghívott előadók mellett a saját munkacsoportjaik is lehetőséget kapnak bemutatni saját kutatásukat és azok eredményeit. Az első konferenciát 2002-ben rendezték Reykjavik-ban, jövőre - 2022-ben - pedig szintén ide térnek vissza. A konferencia témája a “Myths and Realitites of the Nordic Welfare State” (Mítoszok és a realitás a skandináv jóléti államban) lesz.

A Skandináv Szociológiai Társaságnak saját folyóirata is van, az Acta Sociologica. 1955-ben alapították, évente 4 alkalommal jelenik meg. A szerkesztőség helyszíne folyamatosan változik a skandináv országok között, jelenleg Finnországban, Turkuban található a folyóirat szerkesztőségi bázisa. Leggyakrabban magas minőségű, innovatív szociológiával kapcsolatos szakmai tanulmányokat publikálnak, melyek mind empirikus, mind elméleti szempontból megállják a helyüket, de emellett recenziókat, rövid esszéket és kommentárokat is tartalmaz a folyóirat.  

Az Acta Sociologica borítója
Fotó: SAGE Journals

Forrás:  

https://journals.sagepub.com/description/asj  

https://nordicsociologicalassociation.org/  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online