Szociológiai társaságokról bővebben: Ausztráliai Szociológiai Társaság 

A Társaság logója
Fotó: tasa.org

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben az Ausztráliai Szociológiai Társaságról olvashatnak.  

Az Ausztráliai Szociológiai Társaság (The Australian Sociological Association, továbbiakban TASA) 1963-ban alakult meg először, akkor még egy kezdetleges formájában. A hivatalos, jelenleg is működő szervezet 25 évvel később, 1988-ban kezdte meg munkáját. A Társaság célja a szociológia tudományának terjesztése a kontinensen, továbbá szociológiai platform biztosítása az egyetemi hallgatók és kutatók számára, valamint kapcsolattartás más nemzetközi szociológiai szervezetekkel.  

A Társaság tagjai közt vannak egyetemi hallgatók, professzorok, kutatók, társadalomtudósok és a civil szféra képviselői is. A munkájuk széleskörű, évente több konferenciát is szerveznek, két saját folyóirattal rendelkeznek, hírlevelet szerkesztenek és díjakat osztanak ki évente több kategóriában is. Ösztöndíjjal jutalmazzák a legsikeresebb hallgatókat és kutatókat, akik ennek köszönhetően részt tudnak venni az éves TASA konferencián. A TASA tagja a Nemzetközi Szociológiai Társaságnak (ISA) is.  

A tevékenységük egy része tematikus munkacsoportokból áll, ezt 2005-ben vezették be. A munkacsoportok létrehozásának célja az volt, hogy a hasonló körökben kutató szociológusok egymást segítve és kiegészítve tudjanak minőségi munkát végezni. A Társaságon belül jelenleg 30 tematikus munkacsoport működik, de egy kutató egyszerre több csoportnak is tagja lehet. Ahogy az már fentebb olvasható, a TASA folyóirat-kiadással is foglalkozik, az egyik a Health Sociology Review és a Journal of Sociology. A Health Sociology Review az egészség, betegség és az orvostudomány témákban publikál szociológiai tanulmányokat. A Journal of Sociology pedig egy évente négyszer megjelenő, kvalitatív és kvantitatív kutatásokkal foglalkozó folyóirat.  

A Health Sociology Review borítójaA Journal of Sociology borítója
Fotó: tasa.org

Forrás: 

https://www.tasa.org.au/content.aspx?page_id=22&club_id=671860&module_id=357388  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online