Szociológiai társaságokról bővebben: Svájci Szociológiai Társaság  

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben a Svájci Szociológiai Társaságról (Swiss Sociological Association) olvashatnak.  

Svájci Szociológiai Társaság logója három nyelven
Fotó: ssg-sss.ch

A Társaság 1955-ben alakult Svájcban, melynek legfőbb célja a svájci szociológusok összetartása, a tudományhoz való széleskörű hozzájárulás, valamint a kutatások támogatása. A Társaság testülete 11 tagból áll, akik különféle svájci társadalomtudományi egyetemi szakok és a Svájci Bölcsészet- és Társadalomtudományi Akadémia képviselői.  

A Társaság szociológus tagjai több különféle területen is munkálkodnak, mint például nemzetközi cégeknél, svájci egyetemeken és a politikában is. A tagjaik száma 500 körül mozog, akik munkacsoportokba, kutatási hálózatokba rendeződve végzik munkájukat. A gazdaságszociológiától kezdve számos kutatási hálózat munkájához kapcsolódhatnak a Társaság tagjai, többek között a gender tanulmányokhoz, vallásszociológiához, művészetszociológiához, oktatásszociológiához és elméleti szociológiához is.  

A Társaság folyóiratkiadással és szerkesztéssel is foglalkozik. A Swiss Journal of Sociology-t 1975 óta adják ki, melynek három lapszáma jelenik meg egy évben. Érdekessége, hogy mivel Svájc egy többnyelvű ország, a folyóiratban is három (francia, német és angol) nyelven jelennek meg tanulmányok. Tartalmát tekintve kutatási eredményeket, elméleti tanulmányokat és könyvrecenziókat olvashatunk benne, akár online is: https://sciendo.com/journal/SJS. Mindemellett, a folyóirat elsődleges fókusza a svájci társadalom, valamint annak problémái és jelenségeinek vizsgálata.  

A Swiss Journal of Sociology egy korábbi lapszámának borítója
Fotó: ssg-sss.ch

A Társaság munkásságába éves konferenciák és fórumok rendezése is beletartozik, a legutóbbit tavaly, 2021-ben Genf-ben tartották, Social Justice in Times of Uncertainty címmel. Videófelvételek és beszámolók az alábbi linkre kattintva találhatóak az eseményről: https://sociocongress2021.e-event.ch/attendee/home. A Társaság tagja a Nemzetközi (ISA) és az Európai (ESA) Szociológiai Társaságoknak, valamint egyéb országok (Németország, Franciaország és Brit) szociológiai társaságaival is együttműködik.  

Forrás:  
https://www.sgs-sss.ch/en/  
https://www.europeansociology.org/issue-41-metrics/na-reports-swiss-sociological-association-ssa   

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online