Szociológiai társaságokról bővebben: Lengyel Szociológiai Társaság

A Szociológiai Gyűjtemény rovatának következő bejegyzését olvashatják, melyben havonta bemutatunk egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Mai bejegyzésünkben a Lengyel Szociológiai Társaságról (Polish Sociological Association) olvashatnak. 

A Társaság logója
Forrás: PTS hivatalos oldala

A lengyel szociológiai közösség a mai, hivatalos formája előtt, először 1927-ben alakult meg, akkor még egy intézet formájában (Lengyel Szociológiai Intézet). Vezetője Florian Znaniecki volt, aki rendkívül sikeres filozófus és szociológus volt az országban, olyannyira, hogy munkássága egészen Amerikáig vezette. 1920-ban Ő alapította meg az első lengyel szociológiai intézetet az  Adam Mickiewicz University-n, Poznan városában. A modern empirikus szociológiai kialakulásához hozzátett munkájáért és a lengyel akadémiai szociológia elindításáért sokan elismerik. Számos amerikai egyetemen oktatott, emellett 1954-ben Ő volt az Amerikai Szociológiai Társaság elnöke is. 

1931-ben az Intézet Znaniecki vezetésével szervezte meg az első lengyel szociológiai konferenciát, mellyel együtt a Lengyel Szociológiai Társaság is elindult, akik az Intézettel együttműködve végezték munkájukat. Az 1939-ben elkezdődött második világháború azonban mindkét szervezetet bezárásra kényszerítette. 1945-ben, a háború után újraéledni látszott a szociológiai élet az országban, a szovjet hatalom által működhetett mindkét szervezet. 1951-ben váratlan fordulat érte a közösséget, a szociológiát burzsóá tudománynak kiáltja ki az akkori vezetés, így a szervezetet felszámolják, a kutatóikat pedig társterületek intézeteibe helyezték át.

1956-ban újra teret kap a szociológia, immáron Stanislaw Ossowski képviseletében. Stanislaw Ossowski az egyik legismertebb lengyel szociológus volt, alapító tagja a Nemzetközi Szociológiai Társaságnak, későbbi elnöke is. Varsóban és Łódź-ban szociológiai tanszékek nyíltak meg, Ossowski segítségével pedig egy szociológiai szekció nyílik a Lengyel Filozófiai Társaságban. A szekció később csatlakozott a Nemzetközi Szociológiai Társasághoz is, később pedig megújult formájában folytatta munkáját már Lengyel Szociológiai Társaságként. 

Stanislaw Ossowski
Forrás: wikipedia

A Lengyel Szociológiai Társaság a szociológiai szakma fejlesztését és a szociológia népszerűsítését tartja céljának, mindemellett kiemelt figyelemmel kísérik az egyetemi hallgatók pályafutását is. Minden évben saját konferenciát szerveznek, az idei szeptemberben, Varsóban kerül megrendezésre. Körülbelül 1000 tagja van a Társaságnak, akik 15 külön munkacsoportba szerveződve végzik kutatásaik. Saját folyóiratot is szerkesztenek Polish Sociological Review címmel. A folyóirat negyedévente jelenik meg, angol nyelven. A szerkesztőbizottságnak Lengyel György, szociológus, a BCE professzor emeritusa is tagja. 

A folyóirat
Forrás: PSR hivatalos oldala

További információ és forrás: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Sociological_Association 
https://pts.org.pl/ 
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ossowski 
https://polish-sociological-review.eu/Editorial-Board,2182.html 

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online