Beszámoló a “Rézler Gyula szellemi öröksége” című kötet bemutatójáról    

A Szociológiai Gyűjtemény mai bejegyzésében a december 2-án bemutatott Rézler Gyula szellemi örökségéról szóló könyv bemutatójáról lesz szó, melyet a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartották meg.  

Az MTA székháza
Fotó: FSzEK

Közel egy évvel ezelőtt, 2020 november végén egy online konferenciát szervezett közösen az MTA IX. Osztálya, továbbá a Rézler Gyula Alapítvány, együttműködve a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetével, melynek címe “Rézler Gyula tudományos öröksége” volt. A tavalyi konferencián elhangzott számos érdekes előadás, mely Rézler Gyula munkásságát különféle szempontok alapján foglalta össze. Volt szó a munkások és a foglalkoztatottak helyzetéről, és az alternatív vitarendezésről, a mediációról is. A konferenciáról a Szociológiai Gyűjtemény is részletesen írt, ide kattintva olvashatják beszámolónkat.  

Az idén frissen megjelent könyvet 18 elismert szakmabeli szerkesztette össze, közreműködött Csepeli György, Tóth Pál Péter, Lamm Vanda, Krémer András és Valuch Tibor. A könyvbemutatón elhangzott érdekességként, hogy mennyire gyorsan is készült el maga a kötet, a meghívott vendégek elmondása szerint a könyvbemutató napján kapták kézhez az elkészült példányokat. A könyv két főbb részben foglalja össze Rézler Gyula munkásságát. Az első részben munkásszociológiai kérdések tárgyalására kerül sor, amelyekkel Rézler Gyula fiatalkorában foglalkozott. A könyv második részében olyan tanulmányokat olvashatunk, melyek Rézler Gyula már az Amerikai Egyesült Államokban töltött éveinek munkáját dolgozza fel, ilyen például az alternatív vitarendezési eljárások témaköre.  

Fotó a könyvbemutatóról
Fotó: FSzEK

A könyvbemutatón elsőként Tóth Pál Péter szólalt fel, aki a KSH Népességtudományi Intézetének szenior kutatója, az MTA doktora, a Rézler Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja. Tóth Pál Péter köszönetet mondott a könyv alkotóinak, valamint megemlékezett a 110 éve született Rézler Gyuláról is. Utána, Dr. Bayer József, akadémikus, az MTA IX. Osztályának elnöke hivatalosan is megnyitotta az eseményt, köszöntötte a résztvevőket, beszédében pedig Rézler Gyula munkásságának jelentőségére is kitért, emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt a szellemi és tudományos örökséget a jövőben is gondozni és bővíteni szükséges, amelyre egy külön bizottság létrehozása lenne ideális.  

Fotó a könyvbemutatóról
Fotó: FSzEK

A konferenciakötet bemutatására Dr. Janky Bélát kérték fel, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. A kötet bemutatása mellett beszélt még az Amerikában töltött éveiről Rézler-ösztöndíjasként, amely nagyon meghatározó volt számára. Beszéde után Krémer András és Valuch Tibor is néhány mondatban összefoglalva meséltek a könyvírás folyamatáról, és Rézler Gyulával kapcsolatos emlékeikről. A könyvbemutató végét egy rövid nézői hozzászólással zárták.  

Fotó Krémer Andrásról
Fotó: FSzEK

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online