Beszámoló a Menni vagy maradni? c. kerekasztal-beszélgetésről 

Május 12-én, múlt héten szerdán, egy nagyon izgalmas beszélgetés zajlott le a Magyarország Felfedezése Alapítvány megrendezésében, amelyben Siflis Zoltán Örvényben című dokumentumfilmjéről beszélgettek a résztvevők. Az Alapítvány elnöke Tóth Pál Péter demográfus nyitotta meg az eseményt, mellette olyan beszélgető-partnerekkel, mint Gulyás Gyula Kossuth-díjas filmrendező, Hódi Sándor klinikai pszichológus, kutató, Szerbhorváth György történész, szociológus, és maga Siflis Zoltán, aki a film rendezője. A kerekasztal-beszélgetést a Szociológiai Gyűjtemény is végig kísérte, az erről készült beszámolót alább olvashatják.   

A Menni vagy maradni című Facebook-esemény fotója
Fotó: Magyarország Felfedezése 

A film a Szerbia területén élő magyar nemzetiségű lakosság szemszögéből mutatja be azt az időszakot, amely a balkáni-jugoszláviai háborúkról szólt. Sokan kényszerültek a harctérre, mások viszont elmenekültek a háború elől. Az ott élők mindennapjairól, a rendkívül állapotokról és a máig tartó megosztó helyzetről is szól a dokumentumfilm.  

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői már az elején több kérdést is megfogalmaztak, amelyekre közösen próbáltak válaszokat találni. A legfontosabb kérdés az, hogy menni vagy maradni? - Ahogy az a beszélgetés címében is elhangzott. Tóth Pál Péter vezette fel a beszélgetést saját gondolataival, melyben kifejtette, hogy bár korábban azt gondolta, elegendő tudással rendelkezik erről a történelmi témáról, a film megnézésével számára is sok újdonság derült ki.  

Ezek után Siflis Zoltán a film készítéséről is mesélt. Kifejtette, hogy akkoriban Szabadkán, ahol forgatott, rendkívüli állapotok voltak, de igyekezett mindent rögzíteni, mivel nagyon fontos témáról van szó. Bár nem lehetett mindent lekamerázni, voltak váratlan események is, mint például egy menekült táborban elindult lövöldözés, ahol csak lehetett, elöl volt a kamerája, mivel úgy gondolta, hogy ezt a háborús időszakot filmesként dokumentálnia kell.  

Fotón Siflis Zoltán a film forgatás közben
Fotó: Az Örvényben c. film forgatásán /Magyar Média Mecenatúra/ 

Szerbhorvát György, mint következő felszólaló, egy másik szemszöget, véleményt mutatott be. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy szétszálazzuk a dolgokat, és igazán a mélyére járjunk annak, hogy azok az emberek, akik ott háborúztak, áldozatok vagy hősök. Még ehhez hozzátette, hogy a film nem csupán dokumentumfilm, hanem emlékezetpolitika, sőt tabutémának számít, amit jómaga is kutatni próbál, de nagyon nehéz pénzt szerezni ennek kutatására. Szerbhorvát György nem mindenben értett egyet, ami a filmben elhangzott, még azt tette hozzá, hogy folytatást érdemelne ez a téma, sőt maga a film is, még több dolognak, történésnek kellene a jövőben utánajárni, ami eddig kimaradt. Ebben Siflis Zoltán egyetértett Szerbhorvát Györggyel, szerinte is szükség van erre, hiszen akkor és azóta is különféle etnikai közösségek élnek ott, új generációk, ami egy új jelenségnek számít. A film és maga a téma megvitatása tovább folytatódott, Tóth Pál Péter is hozzátette, hogy más látásmódok máshogyan közelítik meg ezt a kérdést, máshogyan látják azok, akik nem ott élnek, így sok kérdés maradt fenn a mai napig.  

Az Örvényben című film forgatásán
Fotó: Az Örvényben c. film forgatásán /Magyar Szó Online/ 

Gulyás Gyula filmrendezőként maga is úgy látja, hogy az Örvényben című film nagyon hitelesen ábrázolja a háborús éveket és az ott élők mindennapjait, sőt minden ilyen témájú film fontos, de nem lehet csak tudományos szinten kezelni, a film művészeti értéke jelentős, és önmagában megállja a helyét. Ezután Tóth Pál Péter lezárta a kerekasztal-beszélgetés első részét, és a kérdés-szekció következett, amelyben a filmhez és a témához kapcsolódó kérdéseket hallhattunk.  

Szó esett Ukrajna helyzetéről, az ottani magyarokról, hiszen sok a közös pont a Szabadkán élő magyarok és a beregszászi magyarok életében. A továbbiakban felvetődött egy fontos kérdés: lesz-e következő generáció? A beszélgetés résztvevői szerint ezt a folyamatot követni kell, mivel nagyon fontos téma, de egyúttal komplex helyzet is, mivel manapság már nagyon nehéz megtalálni azokat az ott élő magyarokat, akik hajlandóak lennének beszélni, legtöbbjük pedig el is vándorolt Szabadkáról. Megállapították, hogy az elmúlt 30 év azért nem hozott megnyugvást a szerbek és szerbiai magyarok számára, de érezhető az enyhülés, amely reményeik szerint a jövőben is folytatódni fog.  

Siflis Zoltán, a film rendezője
Fotó: Siflis Zoltán, a film rendezője /Magyar Szó Online/ 

Végül Tóth Pál Péter összegezte a kerekasztal-beszélgetést, amely nagyon érdekes volt, elmondása szerint talán kissé csapongó, de ebből is érezhető volt, hogy mennyire megosztó téma, így érdemes volt sort keríteni a beszélgetésre.  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online