Az információszabadság világnapja  

A Szociológiai Gyűjtemény mai bejegyzésében az információszabadság világnapjáról, annak jelentőségéről olvashatnak. Elsőként 2015-ben az UNESCO szervezete deklarálta szeptember 28-át az információszabadság világnapjává. Miután világszerte számos civil szervezet és kormányzat felhívta a figyelmet erre a rendkívül fontos napra, valamint maga a jelenségre, 2019-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.  

Imázskép a földről
Fotó: Pixabay

Az UNESCO a saját kormányközi programjaival együtt nyújt lehetőséget és platformot az országok számára, hogy azok minél szélesebb körben tudjanak olyan releváns nemzetközi vitákhoz csatlakozni, amelyek az információhoz való egységes hozzáférést biztosítják a társadalom számára. Ezek a programok és projektek segítik fejleszteni a tudományokhoz való hozzáférést, a többnyelvűséget, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok számára az információs technológiai eszközök használatának oktatását is.  

Az információhoz való hozzáférés a 21. században már mondhatni elengedhetetlen, viszont sokak számára még mindig egyfajta akadályt jelent a mindennapi életben, holott emberi jogunkban áll ismereteket szerezni a világról és a körülöttünk lévő eseményekről, fejleményekről. A hozzáférés mellett azt is szükséges kihangsúlyozni, hogy azt az információ-áradatot, amelyet manapság az emberiség befogad, tudni kell kiszűrni és értelmezni is. Az az egyén, aki jól informált, határozott és racionális döntéseket képes hozni, így elmondható, az információ erővel bír, ahogy azt az UNESCO is állítja. A szervezet egy ma kezdődő, két napos (szeptember 28-29) online konferencián tart előadásokat, panel-beszélgetéseket a témában, melyen a tudáshoz és az információhoz való jog helyreállításáról is szó lesz. További információ ide kattintva olvasható. 

Imázskép a különféle technológiai eszközökről
Fotó: Pixabay

A koronavírus-járványhelyzet alatt is hangsúlyossá vált a hiteles információhoz való hozzáférés, valamint annak biztosítása a társadalom felé. Ezzel együtt olyan jelenségek is bekerültek a köztudatba, amelyek az információszabadságot kérdőjelezték meg. Ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk és különbséget tegyünk az álhírek, a megtévesztő információk, valamint a hiteles és hasznos információk között.  

A Szociológiai Gyűjteményben számos érdekes és ismeretterjesztő mű található ebben a témában is. Néhányat kiemelve, melyek megtalálhatóak a Szociológiai és Társadalomtudományi Olvasóteremben, valamint a Szabadpolcról is kölcsönözhető: 

  • szerk.: Majtényi László et al.: Az elektronikus információszabadság, 2005 (SO 301.18 E 37) 
  • Földes Ádám: A saját árnyékon túl: az első strasbourgi információszabadság-ügy Magyarország ellen, In: Fundamentum 13. évf. 2. sz. (2009), p. 71-80., URL: http://fundamentum.hu/sites/default/files/09-2-05.pdf  
  • Baka Péter et al. szerk. Péterfalvi Attila: Adatvédelem és információszabadság a mindennapokban, 2012 (TO 342 A 22) 
  • Nico Stehr: A szabadság a tudás leánya, 2017 (SO 301.75 S 87)
  • Jóri András: Az adatvédelemért és az információszabadságért felelős biztos intézményéről, In: Fundamentum 14. évf. 2. sz. (2010), p. 20-29., URL: http://fundamentum.hu/sites/default/files/10-2-02.pdf  

Forrás:  
https://www.szabadeuropa.hu/a/30862687.html 
https://tasz.hu/cikkek/szeptember-28-az-informacioszabadsag-vilagnapja  
https://www.un.org/en/observances/information-access-day  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online