Folyóirat-ajánló: Telos (2020) 

Ahogy a folyóirat weboldalán is írják, a Telos szinte kötelező olvasmánynak számít, ha az ember a politika, filozófia és a kritikus gondolkodás iránt érdeklődik. Az angol nyelvű folyóirat 1968-ban történő megalakulása óta egyfajta nemzetközi fórumként működik a társadalomtudományok terén.  

A folyóirat olvasói bázisa is rendkívül sokoldalú, hiszen a komoly hangvételű politikai és filozófiai viták mellett a hétköznapi témák is megvitatásra kerülnek. Így elmondható, és a folyóirat múltja is alátámasztja, hogy nemzetközi szinten kiemelkedő szerepe van a Telos-nakTémákat tekintve volt már szó a kelet-európai politikai kapcsolatokról, a globális terrorizmusról vagy az autoriter rezsim kritikáiról, a Telos minden esetben konzisztens és nyitott volt a politikai-filozófiai párbeszédre. További információt a folyóiratról és a szerkesztőségről az alábbi linkre kattintva találnak: http://www.telospress.com/about-telos/  

Telos folyóirata évente négyszer, negyedévente tematikus lapszámokkal jelenik meg. A tavalyi, 2020-as évben is négy lapszámot adtak kiamelyek a lenti képen láthatóak.  

Az első, tavaszi kiadás témája Economy and EcologyReconceiving the Human Relationship to Natureamelyben legfőképp az ember és a természet kapcsolatáról szóló cikkek és tanulmányok olvashatóak, kiegészítve kritikai elméletekkel. Az egyik ilyen Andrew Reszitnyk írása, aki szerint a környezetvédelmi kérdések mellett a gazdasági folyamatok vizsgálatára is ugyanakkora hangsúlyt szükséges fektetni. Nagyon érdekes témát feszeget, amely nagyon aktuális is.  

A nyári lapszám fő témaköre Going Viral, azaz felkapottnak lenni online. Egy szintén releváns, mindennapi kérdés, amelyre a lapszám egyik szerzője Murray Skees saját cikkében megpróbál választ találni. Azt vizsgálja, hogy hogyan változott a közösségi média annak fényében, ahogy a nyilvánosság és a közélet működik.  

Az őszi szám témája Truth and Poweramelyben e két fogalmat és azok jelentéseit járják körbe a szerzők. Az egyik ilyen Annabel Herzog írása, aki a zsidó identitást, mint természetes és politikai identitást tanulmányozza az igazság és a politikai tükrében.  

Végül, a negyedik, téli lapszám témája Race, Russia, and RightsEz a lapszám egy rendkívül aktuális és megosztó tematikán belül készült tanulmányok összesége, amelyben olvashatunk a rasszizmusról, a ‘Black Lives Matter’ mozgalom elindulásáról, az oroszok kritikájáról a nyugati liberalizmussal kapcsolatban és az LMBTQ+ közösségek jogairól is.  

A Telos folyóirata a Szociológiai Gyűjtemény része, így beiratkozott olvasóink számára online és nyomtatott formában is elérhető. Online formában a 2020-as lapszámok az alábbi linkre kattintva érhetőek el: http://journal.telospress.com/content/by/year/2020, nyomtatott formában pedig az újranyitás után, Gyűjteményünk olvasótermének galériáján, a külföldi folyóiratok között lesz megtalálható.  

A Telos folyóiratának lapszámai

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online