A filozófia világnapja 

Mai bejegyzésünkben a Szociológiai Gyűjtemény november 18-án tartandó filozófia világnapjáról szóló cikkét olvashatják.  

A filozófia világnapja borítója
Forrás: Magyar Unesco Bizottság

2002-ben, az UNESCO akkori főigazgatójának, Macuura Koicsiro-nak kezdeményezésére ünnepelték először a filozófia világnapját, amikor is kijelölték, hogy ezt a világnapot minden évben, november harmadik csütörtökén tartják majd. A világnap élén az UNESCO szervezete áll, akik mindenkit bátorítanak a filozófiával való megismerkedésre és gondolkodásra, hiszen ahogy vallják: “a filozófia mindenkié”. A szervezet ezen a napon arra ösztönzi a tagországokat, hogy szervezzenek filozófiával kapcsolatos eseményeket, vitákat és konferenciákat, ezáltal a társadalomhoz széles körben eljuthatnak a filozófiával kapcsolatos információk és diskurzusok.  

A filozófia egyszerre inspiráló tudományág és a társadalmat formáló mindennapos szokás. Köszönhetően a filozófia tudományának, a társadalom megismerheti és felfedezheti a világban zajló aktualitásokat, mindemellett stimulálja a kultúrák közti párbeszédet.  

Magyarországon is aktív a filozófiai élet, melynek fontos alapja a Magyar Filozófiai Társaság, amely először 1901-ben alakult, de a filozófiai gondolkodás már az 1800-as években is jelen volt a Filozófiai társaskör és a Magyar Philosophiai Szemle működésével. A Társaság megalakulása előtt nem állt stabil lábakon, a filozófiai irány meghatározásában nem volt konszenzus. Végül, 1901 májusában megalakul a Társaság hivatalos formájában, tagjai között pedig olyan elismert tudósok voltak, mint Böhm Károly, Somló Bódog, Jászi Oszkár és Tankó Béla, de a későbbiekben Eötvös Loránd is csatlakozik.  

A Társaság országos hatókörű civil szerveződésként működik, nyitott formában, jelenleg 461 tagja van, elnöke Boros Gábor. Idén 120 éves a Társaság, melynek megünneplésére pénteken, azaz november 19-én kerül sor az MFT díjátadó ünnepségén, a filozófia világnapja alkalmából.  Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/404778534630469 

A Szociológiai Gyűjtemény részeként, a Bölcseleti Olvasóteremben találhatóak a filozófiai művek, az alapvető filozófiai művektől kezdve, filozófiatörténeten át, filozófiai irányzatokig számos mű megtalálható. A FSZEK katalógusában is böngészhetnek a filozófiai művek között, az alábbi linkre kattintva:  https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=find&pagesize=10&ROOP=&COLL=SZOCIOL%C3%93GIAI+BIBLIOGR%C3%81FIA&DATEstart=&DATEend=&index0=IROD&text0=filoz%C3%B3fia&textlogic0=and&index1=AUTH&text1=&textlogic1=and&index2=TITL&text2=&button=Keres&whichform=advancedsearchpage¤tpage=advancedsearchpage 

A cikk forrásai: 
https://unesco.hu/hirek/a-filozofia-vilagnapja-107301  
https://en.unesco.org/commemorations/philosophyday  
http://www.mft-hps.hu/tev.html  

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online